NATO Sonuç Bildirgesi: 2026 zirvesi Türkiye'de gerçekleşecek

NATO Sonuç Bildirgesi: 2026 zirvesi Türkiye'de gerçekleşecek
NATO'ya üye 32 ülkenin liderleri, kuruluşun 75. yıl dönümünde Washington'da toplandı. Zirvede, 2026 NATO zirvesinin Türkiye'de düzenleneceği açıklandı. Böylece Türkiye, 22 yıl aradan sonra yeniden NATO zirvesine ev sahipliği yapacak.

Washington'daki NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nin ardından yayımlanan sonuç bildirgesinde, 2025 zirvesinin Hollanda'nın Lahey kentinde, 2026 zirvesinin ise Türkiye’de yapılacağı duyuruldu.

Bildirgede, “ABD'nin cömert misafirperverliğine minnettarız. Haziran 2025’te Lahey'deki zirvede tekrar buluşmayı ve ardından Türkiye’de bir araya gelmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz” ifadesine yer verildi.

Thumbs B C Acf902B6Aaaddd1Bad816De37708478D

ANA GÜNDEM MADDESİ RUSYA VE UKRAYNA

Rusya'nın Şubat 2022'de başlattığı Ukrayna işgali, zirvenin ana gündem maddesi oldu. Zirve sonuç bildirgesinde, Rusya'nın NATO'nun güvenliğine "en büyük ve doğrudan tehdit" olduğu vurgulandı.

NATO'nun 1949'daki kuruluş amacının, Sovyetler Birliği'nin Avrupa'daki genişlemesini engellemek olduğu hatırlatılarak, Rusya'nın hâlâ en büyük tehdit olarak görüldüğü belirtildi.

UKRAYNA'YA F-16 GÖNDERİLİYOR

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Danimarka ve Hollanda'dan Ukrayna'ya Amerikan yapımı F-16 savaş uçaklarının sevkiyat sürecinin başladığını ve uçakların yaz aylarında kullanılabileceğini açıkladı.

Ukrayna, savaşın başından beri gelişmiş savaş uçakları talep ediyordu ve bu, Kiev'in taleplerine verilen ilk olumlu yanıt oldu. Ayrıca Ukrayna'ya hava savunma sistemleri gönderileceği ve Ukrayna ordusunun eğitimi için özel bir birlik kurulacağı da açıklandı.

UKRAYNA İÇİN ÜYELİK ŞARTLARI

Zirvede Ukrayna'nın NATO üyeliği için gerekli demokratik, ekonomik ve güvenlik reformlarında somut adımlar attığı belirtildi. Ancak resmi üyelik davetinin ancak gerekli koşullar sağlandığında gönderileceği ifade edildi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, İngiltere'nin yeni başbakanı Keir Starmer ve diğer dünya liderleri ile bir araya geldi. Starmer, İngiltere'deki hükümet değişikliğine rağmen Ukrayna'ya verilen desteğin devam edeceğini söyledi.

RUSYA'DAN TEPKİ

Ukrayna'ya F-16 savaş uçaklarının gönderileceği açıklamasına Rusya'dan sert tepki geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, Tass haber ajansına yaptığı açıklamada "Bu Washington'ın savaş çetesinin başını çektiğinin kanıtı" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.