Noumea Belediye Başkanı Lagarde: 'Yeni Kaledonya kuşatma altında'

Noumea Belediye Başkanı Lagarde: 'Yeni Kaledonya kuşatma altında'
Yeni Kaledonya'nın başkenti Nouméa'da, günlerdir süren şiddet olaylarının ardından büyük bir güvenlik operasyonu başlatıldı. Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, jandarmaların belirli yolların kontrolünü yeniden ele geçirdiğini açıkladı.

Nouméa Belediye Başkanı Sonia Lagarde, altı kişinin hayatını kaybettiği ve birçok kamu binasının ateşe verildiği olayların ardından takımadaların "kuşatma altında" olduğunu belirtti. Durumun sakinleşmekten uzak olduğunu ifade eden Lagarde, yüzlerce polis takviyesine rağmen olayların kontrol altına alınamadığını söyledi.

Yeni Kaledonya'nın başkenti Nouméa'da, günlerdir süren şiddet olaylarının ardından büyük bir güvenlik operasyonu başlatıldı. Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, jandarmaların yolların kontrolünü yeniden ele aldığını aktardı. 

Yeni Projgdsdgjöe

REFERANDUM DEĞİŞİKLİKLERİ OLAYLARI KÖRÜKLEDİ

Olaylar, Paris'teki milletvekillerinin yerel seçimlerde daha fazla Fransız vatandaşının oy kullanmasına olanak tanıyan değişiklikleri onaylamasıyla başladı. Yerli liderler, bu değişikliğin yerli halkın siyasi nüfuzunu zayıflatacağını savunuyor. Çatışmalarda 200'den fazla kişi tutuklandı ve bölgede bin ilave polis memuru görevlendirildi.

OHAL İLAN EDİLDİ

Yetkililer, olağanüstü hal ilan ederek gece sokağa çıkma yasağı, halka açık toplantı yasağı ve alkol satışının yasaklanması gibi önlemler aldı. Nouméa'nın uluslararası havaalanının kapatılması nedeniyle binlerce turist mahsur kaldı. Güvenlik güçlerinin durumu kontrol altına alması için zaman gerektiği belirtilirken, hasarın maliyeti hala belirsizliğini koruyor. 

TURİSTLER BÖLGEDE MAHSUR KALDI

Nouméa'nın uluslararası havaalanının kapatılması nedeniyle yaklaşık 3 bin 200 turist ve gezgin bölgede mahsur kaldı. Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Winston Peters, Yeni Zelandalıların geri getirilmesi için hazırlıkların tamamlandığını duyurdu.

NOUMEA ANLAŞMASI

1998'de dönemin Fransa Başbakanı Lionel Jospin ile Yeni Kaledonya yönetimi arasında "Noumea anlaşması" sağlandı.

Fransa, güvenlik, savunma, adalet ve mali konular dışındaki alanları Yeni Kaledonya yönetimine bırakmayı kabul etti.

Anlaşmaya göre, yalnızca adada 1998'den önce yaşamaya başlayan kişiler ve bu kişilerin çocuklarının oy kullanabilmesine karar verildi.

Bu karar, adada yaşanan krizin önüne geçmek ve nüfusu azalmakta olan bölge yerlileri Kanaklar'ın seçimlerde etkisinin azalmasını önlemek amacıyla alındı.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.