Paris Olimpiyatları'nda İsrail polemiği: 24 saat tam koruma sağlanacak

Paris Olimpiyatları'nda İsrail polemiği: 24 saat tam koruma sağlanacak
Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) Milletvekili Thomas Portes, İsrail'in Paris Olimpiyatları'ndan 'dışlanması' çağrısında bulunmuştu. Bu açıklamanın ardından Fransa İçişleri Bakanı Gérald Darmanin, İsrailli sporculara Olimpiyatlar boyunca 7/24 koruma sağlanacağını duyurdu.

Fransa İçişleri Bakanı Gérald Darmanin, İsrailli sporculara başkent Paris'te düzenlenecek Yaz Olimpiyat Oyunları sırasında 24 saat koruma sağlanacağını açıkladı. Açıklama, Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) milletvekili Thomas Portes'in İsrailli olimpik sporcuların 'Fransa'ya hoş gelmeyeceğini' ve Olimpiyat Oyunları'na katılımlarına karşı protestoların yapılması gerektiğini söylemesinin ardından geldi.

Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne da bugün Belçika'nın başkenti Brüksel'de mevkidaşlarıyla katıldığı toplantıda, "Fransa adına şunu söylemek isterim ki İsrail delegasyonu Olimpiyat Oyunları için Fransa'ya hoş gelmiştir" ifadelerini kullandı. Sejourne, bu durumu İsrailli mevkidaşı Yisrael Katz ile yapacağı telefon görüşmesinde de vurgulayarak Katz'a ayrıca 'İsrail delegasyonunun güvenliğini sağlayacaklarını' belirtti.

G M D Bgad W I A A Uh D

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ NEDEN ARTIRILDI?

1972 Münih Olimpiyatları'nda, Filistinli bir örgütün Olimpiyat Köyü'ne saldırarak 11 İsrailli sporcunun ölümüne yol açan olayın ardından, 52 yıl sonra bu Cuma günü başlayacak Olimpiyat Oyunları öncesinde güvenlik önlemleri artırıldı. LFI milletvekili Portes, Gazze'ye destek mitinginde yaptığı konuşmada, İsrailli sporcuların ülkede hoş karşılanmadığını söylemişti.

Bu açıklama, mitinge katılanlar tarafından alkışlandı ve bazı LFI vekilleri tarafından desteklendi. Üst düzey parti mensubu Manuel Bompard, sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) üzerinden yaptığı açıklamada, Portes'i desteklediğini ve İsrail hükümetinin uluslararası hukuku defalarca ihlal ettiğini belirterek, İsrailli sporcuların tarafsız bir bayrak altında gelmesinin meşru bir talep olduğunu ifade etti.

Öte yandan, 1972'de öldürülen İsrailli sporcular için yapılacak anma töreni, güvenlik endişeleri nedeniyle Paris Belediye Binası'ndan İsrail Büyükelçiliği'ne taşındı. Büyükelçilikten yapılan açıklamada, "Töreni Belediye Binası'ndan Büyükelçiliğe alma yönünde Fransız yetkililerden gelen talep, törenin Olimpiyat Oyunları öncesinde sınırlı güvenlik bölgesinde (gri bölge) yapılacak olmasındandı" denildi.

Olimpiyat Oyunları, Seine Nehri boyunca tüm dünyadan gelen sporcuların geçit töreni yapacağı bir etkinlikle açılacak. İsrailli yetkililer, sporcularının bu açılış törenine katılıp katılmayacağı konusunda bilgi vermeyi reddetti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.