Putin, 24 yıl sonra Kuzey Kore'de: İki liderden 'stratejik ortaklık' adımı

Putin, 24 yıl sonra Kuzey Kore'de: İki liderden 'stratejik ortaklık' adımı
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 24 yıl sonra ilk kez Kuzey Kore’nin başkenti Pyongyang’ı ziyaret etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 24 yıl sonra Kuzey Kore'yi ziyaret ederek önemli bir stratejik ortaklık anlaşması imzaladı.

Pyongyang'da Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un tarafından karşılanan Putin, taraflardan birine saldırı durumunda karşılıklı yardımlaşmayı içeren bu anlaşmanın önemini vurguladı.

Thumbs B C 335Dd9891152B10E9C337Fbb8202323A

Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un ve Putin, Pyongyang'da yaptıkları görüşmelerin ardından bir basın toplantısı düzenledi.

Putin, yaptığı açıklamada, Rusya ile Kuzey Kore arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesine büyük önem verdiklerini belirterek, "Ülkelerimiz, işbirliğinin daha da geliştirilmesinden yana. Ekonomi kurumları, parlamentolar, güvenlik güçleri, dış politika kurumları ve kamu kuruluşları düzeyinde ve vatandaşlar arasında işbirliğimiz sürüyor." dedi.

Thumbs B C 9Bb7B323F2A3F5Ecfb01Eb8D52F8Eb94

BATI’NIN KORE YARIMADASI’NA YÖNELİK SİYASETİ

Putin, Rusya ile Kuzey Kore arasında imzalanan kapsamlı stratejik ortaklık anlaşmasının siyaset, ticaret, kültür ve güvenlik alanlarını kapsadığını vurguladı. Bu anlaşmanın, taraflardan birine saldırı durumunda karşılıklı yardımlaşmayı öngördüğünü ifade etti.

'BU ADIMLAR YARIMADADAKİ BARIŞ VE İSTİKRARI BALTALIYOR'

Putin, "Bu adımlar, yarımadadaki barış ve istikrarı baltalıyor, tüm Kuzeydoğu Asya ülkelerinin güvenliğine tehdit oluşturuyor. Durumun kötüleşmesinden Kuzey Kore'nin sorumlu tutulmasına yönelik girişimleri kesinlikle kabul edilemez. Pyongyang, savunma kabiliyetini güçlendirmek, ulusal güvenliği sağlamak ve egemenliğini korumak için gerekli önlemler alma hakkına sahip." şeklinde konuştu.

Thumbs B C 1853F21732B94823Ececafaf215D1E13

‘SALDIRI HALİNDE KARŞILIKLI YARDIMLAŞMAYI ÖNGÖRÜYOR’

Rusya'nın Kore Yarımadası'nda silahlı çatışma tehditlerini ortadan kaldırma ve uzun vadeli barış ve istikrar mimarisini inşa etme yönünde siyasi diplomatik girişimlere hazır olduğunu ifade eden Putin, "İmzaladığımız kapsamlı ortaklık anlaşması, taraflarından birine saldırı halinde karşılıklı yardımlaşmayı öngörüyor." dedi.

Putin ayrıca, ABD ve NATO ülkelerinin Rusya'ya yönelik askeri tehditlerine dikkat çekerek, Rusya'nın Kuzey Kore ile askeri güvenlik alanında işbirliği yapabileceğini aktardı.

YAPTIRIMLARA KARŞI TUTUM

Batılı ülkelerin yaptırım uygulamasına karşı çıktıklarını belirten Putin, "Bunların küresel ekonomik ve siyasi sistemi baltaladığını" vurguladı. Putin, "ABD ve müttefiklerinin teşvik ettiği Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) Kuzey Kore'ye ilişkin süresiz kısıtlayıcı rejiminin revize edilmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Thumbs B C 16C1C1De95E85327825258De042B3272

KUZEY KORE’NİN YAKLAŞIMI

Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un, imzalanan stratejik ortaklık anlaşmasıyla iki ülke arasındaki ilişkilerin ittifak seviyesine yükseltildiğini belirtti.

Anlaşmayı "pakt" olarak niteleyen Kim, "İki ülke arasındaki ilişkiler yeni bir yüksek ittifak düzeyine ulaşmıştır. Değişen uluslararası duruma ve Kuzey Kore-Rusya ilişkilerinin yeni stratejik doğasına uyan bir paktı sonuçlandırmak memnuniyet verici." dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.