Rusya’dan Taliban kararı: Terör örgütleri listesinden çıkarılıyor

Rusya’dan Taliban kararı: Terör örgütleri listesinden çıkarılıyor
Rusya, Afganistan ile ilişkilerini normalleştirmede yeni bir adım attı. Moskova, Taliban'ın terör listesinden çıkarılmasına yönelik 'üst düzey' karar alındığını açıkladı. Ayrıca, Rusya'nın Taliban'ı terörle mücadelede müttefik olarak gördüğü bildirildi.

Rus haber ajansı TASS'ın bildirdiğine göre, Rusya Dışişleri Bakanlığı, Taliban'ın terör örgütleri listesinden çıkarılmasına ilişkin kararın “en üst düzeyde” alındığını duyurdu. Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Afganistan özel temsilcisi Zamir Kabulov, bu kararın uygulanması için bir dizi yasal sürecin yürütülmesi gerektiğini ifade etti.

RUSYA-TALİBAN İLİŞKİLERİ GÜÇLENİYOR

Rusya, ABD’nin Afganistan’dan çekilmesi ve Taliban’ın Ağustos 2021’de ülkenin kontrolünü ele geçirmesinin ardından Taliban ile ilişkilerini kademeli olarak geliştirdi.

Ancak Taliban hala Rusya’da resmi olarak yasadışı kabul ediliyordu. Putin, Temmuz ayında yaptığı açıklamada, Taliban'ı terörle mücadelede bir müttefik olarak gördüğünü dile getirmişti. Taliban’ın listeden çıkarılması, Moskova’nın Afganistan ile daha yakın ilişkiler kurma yolunda önemli bir adım olarak görülüyor.

PRAGMATİK DİYALOG MESAJI

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Afgan hükümetiyle "pragmatik diyalog" sürdürülmesi gerektiğine inandığını belirtti. Lavrov, Kabil ile siyasi, ticari ve ekonomik ilişkileri geliştirmenin Moskova'nın öncelikleri arasında olduğunu vurguladı. Ayrıca, mevcut Afgan yönetiminin uyuşturucu üretimiyle mücadele ve IŞİD gibi yasaklı gruplarla olan ‘savaşını’ takdirle karşıladığını da ifade etti.

TALİBAN YASAKLARDAN KURTULUYOR

Taliban’ın Dışişleri Bakan Vekili Amir Khan Muttaqi, Kazakistan ve Kırgızistan’ın Taliban’ı yasaklı gruplar listesinden çıkarma kararlarını memnuniyetle karşıladığını söyledi.

Açıklamasında, "Rusya’nın da benzer adımlar atmasını ve daha etkin sonuçlar görmeyi umut ediyoruz" diyen Muttaqi, Moskova'da yaptığı açıklamada Afganistan’ın bölgeyle ilişkilerinin normalleşmesi için çaba sarf ettiklerini belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.