Senegal, yeni kalkınma programını tanıttı
Senegal, iç borçlanmayı azaltmayı ve büyümeyi artırmayı hedefleyen yeni kalkınma programını kamuoyuyla paylaştı. Cumhurbaşkanı Bassirou Diomaye Faye ve Başbakan Ousmane Sonko, 17 Kasım'da yapılacak erken genel seçim öncesinde "Senegal 50 Ulusal Dönüşüm Ajandası" adlı 25 yıllık kalkınma programını tanıttı.
"SENEGAL 50" PROGRAMI
Faye, programın kamu ve özel sektör uzmanlarının ortak çabasıyla hazırlandığını vurguladı. "Senegal 50" programının temel ilkeleri arasında iyi yönetişim, Afrika'ya bağlılık, yetişmiş insan sermayesi ve toplumsal eşitlik, sürdürülebilir kalkınma ile rekabetçi ekonomi bulunuyor. Eylem planı, 5'er ve 10'ar yıllık bölümlere ayrılarak uygulanacak.
BORÇLANMA ORANININ YÜZDE 70'E İNDİRİLMESİ
Programın 2025-2029 yıllarını kapsayan ilk bölümünde, büyüme oranının yüzde 6,5 olması ve ortalama vergi yükünün yüzde 21,7'ye çıkarılması öngörülüyor. Ayrıca, 2023'te GSYH'nin yüzde 83,7'sine denk gelen iç borçlanma oranının yüzde 70'e indirilmesi ve 2019-2023 döneminde GSYH'nin ortalama yüzde 10,4'üne denk gelen bütçe açığının da "en makul sürede" yüzde 3'e düşürülmesi hedefleniyor.
EKONOMİK GÖSTERGELER
Program çerçevesinde, gelecek 5 yılda enflasyon oranının yüzde 2 civarında tutulması ve kişi başına düşen gelirin yaklaşık yüzde 50 artışla 2,468 dolara ulaşması bekleniyor. Ulusal İstatistik Kurumu verilerine göre, 2023'te "69" olarak belirlenen ortalama yaşam süresinin en az 3 yıl artması planlanıyor.
"ORTA İNSANİ GELİŞMİŞLİK"
Birleşmiş Milletler İnsani Gelişmişlik Endeksi'nde 192 ülke arasında 162. sırada yer alan Senegal'in, 5 yıl içinde "düşük insani gelişmişlik" seviyesinden "orta insani gelişmişlik" seviyesine yükselebileceği öngörülüyor.
Kaynak:AA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.