Son anketler Kamala Harris'i işaret ediyor: ABD'de seçmen tercihleri değişiyor mu?

Son anketler Kamala Harris'i işaret ediyor: ABD'de seçmen tercihleri değişiyor mu?
ABD Başkanı Joe Biden’ın adaylıktan çekilmesiyle Demokrat Parti’nin Kasım seçimlerinde adayı olan Kamala Harris, anketlerde büyük bir çıkış yakaladı. Harris'in, geçtiğimiz günlerde yapılan anketlerde, "salıncak eyaletler" olan kritik bölgelerde Donald Trump’ı geride bıraktığı görülmüştü. İşte ABD’de yapılan son beş anketin ortaya koyduğu çarpıcı sonuçlar…

ABD Başkanı Joe Biden'ın adaylıktan çekilmesi sonrası Demokratlar arasında büyük bir heyecan gözlemlendi. Monmouth Üniversitesi'nde yapılan ankete, Demokratların sadece yüzde 46’sı Biden-Trump rekabetine ilgi duyarak bu oran Harris-Trump yarışında yüzde 85’e yükseldi.

Cumhuriyetçilerin coşkusu ise yüzde 71’de sabit kalıyor. AP-NORC anketi de Demokratların yüzde 63’ünün Harris yönetiminden heyecan duyduğunu, Cumhuriyetçilerin ise yüzde 57’sinin Trump’a destek verdiğini ortaya koyuyor.

G V E W D Kr X I A A P Dj1

DEMOKRATLAR SENATO’DA İVME KAZANIYOR

Kamala Harris’in seçim yılı performansı, diğer Demokrat adayları üzerinde de etkili görünüyor. Cook Political Report’un anketine göre, Demokratlar, Arizona, Michigan, Nevada, Pennsylvania ve Wisconsin gibi önemli Senato yarışlarında aralarındaki farkı ortalama dört puan artırdı. Şu anda her yarışta en az yedi puan önde bulunuyorlar.

BAŞKAN YARDIMCISI ADAYLARINDA CUMHURİYETÇİLER GERİDE KALDI

Demokratların başkan yardımcısı adayı Minnesota Valisi Tim Walz, Cumhuriyetçilerin adayı JD Vance’e göre daha popüler bir aday olarak öne çıkıyor. FiveThirtyEight’in güncel verilerine göre, Walz’un net imaj notu beş puan olumlu iken, Vance’in imajı dokuz puan olumsuz. FoxNews anketi, Vance’in imajını 13 puan geride gösteriyor.

G V E W Cy Y Xo A A C5G B

HER İKİ ADAYA DA NEGATİF YAKLAŞIM DÜŞÜYOR

Her iki adayı da beğenmeyen seçmenlerin oranı, Harris’in adaylığından sonra önemli ölçüde azaldı. Monmouth anketinin bulgularında, daha önce her beş seçmenden biri her iki adayı da sevmiyorken, bu oran şimdi yaklaşık on kişiden bire düştü. Bu değişimin en büyük nedeni, seçmenlerin çoğunun Harris’i tercih edeceğini açıklaması oldu.

KARARSIZ EYALETLERDE DURUM KARIŞIK

2024 başkanlık seçimi kampanyasında gözler genellikle kararsız eyaletler üzerinde yoğunlaşmıştı. Ancak yeni anketler, Kuzey Carolina gibi bazı diğer eyaletlerde de durumun sıkı olduğunu gösteriyor. Cook anketine göre, Harris bu eyalette bir puan önde görünüyor. Florida’daki anketler de Harris’in iki ila beş puan arasında önde olduğunu belirtiyor. Suffolk Üniversitesi’nin anketi ise Senato yarışında Cumhuriyetçi Rick Scott’ı Trump dahil diğer Cumhuriyetçilerin gerisinde 14 puan gösteriyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.