Tacikistan'da başörtüsü yasaklandı: İhlal edenlere dev para cezası

Tacikistan'da başörtüsü yasaklandı: İhlal edenlere dev para cezası
Tacikistan, daha önce kamu kurumlarında ve okullarda başörtüsü takılmasını yasaklamıştı. Yeni bir düzenlemeyle bu yasak tüm kamu alanlarını kapsayacak şekilde genişletildi.

Tacikistan'da başörtüsüne kapsamlı bir yasak geldi. Mepa News’in haberine göre, daha önce sadece kamu kurumlarında ve okullarda geçerli olan başörtüsü yasağı, şimdi tüm kamu alanlarını kapsayacak şekilde genişletildi.

Yeni yasayla, başörtüsünün Tacikistan kültürüne aykırı bir giysi olarak tanımlandığı belirtiliyor ve başörtüsünün giyilmesi, ithal edilmesi, satılması ve hatta reklamının yapılması yasaklandı.

Cumhurbaşkanı İmamali Rahman'ın onayıyla yürürlüğe giren bu düzenleme, Müslüman kadınların başörtüsü takmasını tamamen yasaklıyor. Ayrıca, Ramazan ve Kurban Bayramları gibi dini bayramların kutlanması da kısıtlandı.

YASA İHLALİNE CEZA

Yasayı ihlal edenler için ciddi para cezaları öngörülüyor. Siviller için 7 bin 920 Tacikistan Somoni (yaklaşık 25 bin TL), hükümet yetkilileri için 54 bin Somoni (yaklaşık 167 bin TL) ve dini otoriteler için 57 bin 600 Somoni (yaklaşık 178 bin TL) gibi yüksek miktarlarda para cezaları uygulanacak.

Bu yasa değişikliğiyle birlikte Tacikistan'da başörtüsü uzun yıllardır gayriresmi bir şekilde yasaklanmıştı, ancak şimdi bu yasak resmiyet kazanmış oldu. Ülke ayrıca erkeklerin sakal uzatmasını da gayriresmi olarak yasaklamıştı ve son on yılda binlerce erkek polis tarafından zorla tıraş ettirilmişti.

İmamali Rahman'ın liderliğinde Tacikistan'da milli kültürel değerlerin korunması ve batıl inançların önlenmesi amacıyla bu tür sert önlemlerin alındığı bilinmektedir. Ancak bu gibi kısıtlamalar, ulusal ve uluslararası insan hakları grupları tarafından eleştirilmekte ve tartışılmaktadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.