Tarihi uzay görevi sonuçlandı! SpaceX'in Polaris Dawn ekibi Dünya'ya döndü

Tarihi uzay görevi sonuçlandı! SpaceX'in Polaris Dawn ekibi Dünya'ya döndü
SpaceX'in, ilk ticari uzay yürüyüşünü gerçekleştiren Polaris Dawn görevi başarıyla tamamlandı. Beş gün boyunca yörüngede kalan ekip, uzayda büyük bir ilke imza attıktan sonra güvenle Dünya'ya indi.

ABD merkezli uzay şirketi SpaceX’in başlattığı ve profesyonel olmayan astronotlarla gerçekleştirilen ilk özel uzay yürüyüşü içeren Polaris Dawn görevi, mürettebatın başarılı inişiyle son buldu.

G Xgi Nd G W E A Ac Jk0

Beş gün süren bu tarihi görev, Dragon kapsülünün Florida kıyılarına inişiyle sona erdi ve an be an canlı yayınlandı. SpaceX, bu başarıyı X'te "Dragon'un iniş yaptığı doğrulandı! Dünya'ya hoş geldiniz" mesajıyla duyurdu. NASA ise bu görevin ticari uzay endüstrisi açısından bir dönüm noktası olduğunu belirtti.

UZAYIN EN UZAĞINA YOLCULUK

Teknoloji milyarderi Jared Isaacman'ın liderliğindeki dört kişilik mürettebat, uzay araştırmalarında bugüne kadar herhangi bir insanın gitmediği kadar uzak bir noktaya ulaştı.

G X Ra K6 X0 A A J Ed6

Ekipte, emekli ABD Hava Kuvvetleri pilotu Scott Poteet ve SpaceX mühendisleri Sarah Gillis ile Anna Menon da yer aldı. Jared Isaacman, bu görevin finansmanını üstlenmesinin yanı sıra, uzay yürüyüşü yapan ilk sivil astronot olarak tarihe geçti.

Görev esnasında Isaacman ve Gillis, Dragon kapsülünden çıkarak 700 kilometre yükseklikte uzay yürüyüşü gerçekleştirdi. Isaacman, bu tarihi anları "Evde hepimizin yapacak çok işi var ama buradan yeryüzü kesinlikle mükemmel bir dünya gibi görünüyor" sözleriyle anlattı.

G Xh L3E R X Y A E Mq Q P

TARİHİ BİR BAŞARI VE YENİ TEKNOLOJİLER

Dragon'un hava kilidi bulunmadığı için, ekip doğrudan uzay boşluğunu deneyimledi. Bu özel uzay yürüyüşü, yenilikçi astronot kıyafetleri sayesinde önceki görevlerde yapılanlardan daha yüksekte gerçekleştirildi.

G X N O4 F0 W I A Al1Y G

Mürettebat, beş günlük bu görev sırasında insan sağlığına yönelik uzay koşullarının etkilerini inceleyen 40'tan fazla deney gerçekleştirdi. Aynı zamanda SpaceX'in Starlink uydusu ile Dragon kapsülü arasındaki lazer iletişimi de test edildi.

Ekipte yer alan Sarah Gillis, uzayda bir başka ilke imza atarak, Dünya'daki orkestralarla uyumlu bir şekilde "Star Wars: The Force Awakens" filminden "Rey's Theme" parçasını çaldı. Kemanıyla çaldığı müzik, Starlink uydusu üzerinden Dünya’ya başarıyla iletildi.

G X N O4 Fz Xk A A C F E F

Bu tarihi görev, 1972’deki son Apollo görevi sonrasında herhangi bir insanın ulaştığı en yüksek irtifa olan 1.400 kilometreye çıkarak bir kez daha tarihe geçti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.