Tunus Hakimler Derneği'nden seçim yasası değişikliğine sert tepki

Tunus Hakimler Derneği'nden seçim yasası değişikliğine sert tepki
Tunus Hakimler Derneği, seçim denetim yetkisinin İdare Mahkemesi'nden Temyiz Mahkemesi'ne devredilmesini yargıya hakaret ve demokrasiye darbe olarak nitelendirdi.

Tunus Hakimler Derneği, seçimlerin denetlenmesi yetkisinin İdare Mahkemesi'nden Temyiz Mahkemesi'ne devredilmesine ilişkin yasa değişikliği önerisini kınadı. Dernek, bu önerinin hukukun üstünlüğü ve demokratik sistem ilkelerine darbe olduğunu belirtti.

Dernek, açıklamasında İdare Mahkemesi ve Sayıştay'ın 2019 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde tarafsızlık ve yeterliliklerini kanıtladığını hatırlatarak, bu yetkilerin devrinin yersiz olduğunu vurguladı.

SEÇİM SÜRECİNDE TEMYİZ MAHKEMESİ ÖNERİSİ

20 Eylül’de Tunus Halk Meclisi’nde yapılan oturumda, 6 Ekim’de düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde seçim denetimi yetkisinin Temyiz Mahkemesi’ne devredilmesi yönünde bir öneri sunuldu. Bu teklif, 33 milletvekili tarafından desteklenmişti.

İTİRAZLAR VE ADAYLIKLAR ÜZERİNDEKİ TARTIŞMALAR

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılmak için başvuruda bulunan 17 adaydan yalnızca 3'ünün başvurusu kabul edildi. Adaylıkları reddedilen isimler arasında Nahda Hareketi’nden ayrılan Abdullatif el-Mekki ve eski bakan El-Munzir ez-Zenadi gibi önemli isimler yer alıyor. Bu kişiler, Tunus İdare Mahkemesi'ne itirazda bulundular ve mahkeme, bu adaylıkların önünde engel olmadığına hükmetti.

YÜKSEK SEÇİM KURULU'NUN KARARLARI

Ancak Yüksek Seçim Kurulu, mahkeme kararlarının kendilerine ulaşmadığını belirterek, daha önce duyurulan 3 adayın seçimlerde yarışacağını açıkladı. Tunus İdare Mahkemesi ise 14 Eylül'de, Yüksek Seçim Kurulu’nun bu kararı üzerine, reddedilen 3 adayın da seçimlere katılmasının onaylanması gerektiği çağrısında bulundu.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.