Türk gemisi yanlış bilginin merkezinde: Sel felaketinin ardından İspanya'da komplo fırtınası

Türk gemisi yanlış bilginin merkezinde: Sel felaketinin ardından İspanya'da komplo fırtınası
İspanya’nın güneydoğusunu vuran ve 224 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan sel felaketine dair komplo teorileri hızla yayılıyor. Bilimsel veriler doğal bir felaketi işaret ederken, sosyal medyada Türk gemisinin HAARP cihazı olduğu öne sürüldü.

Bağımsız doğruluk kontrol platformu Maldita.es, sel felaketiyle ilgili sosyal medyada yayılan 102 farklı dezenformasyon anlatısını tespit etti. Euronews’de yer alan habere göre, bu iddialar arasında, Türk firması Karpowership’e ait bir yüzen enerji santralinin, HAARP teknolojisi kullanarak aşırı yağışa neden olduğu teorisi de bulunuyor.

'İKLİM MÜHENDİSLİĞİ' TEORİLERİ YİNE GÜNDEMDE

Jeomühendislik teorileri, sosyal medya kullanıcıları arasında en çok konuşulan başlıklar arasında yer aldı. Bir diğer yanıltıcı Instagram paylaşımında, “Her şey mantıklı. Antenlerle dolu bu gemi, Valensiya’da yaşanan felaketin nedeni. İklim manipülasyonu burada gerçekleşti.” ifadeleri yer aldı.

Bahsi geçen geminin, 2019’dan bu yana Gana açıklarında konuşlanan Karadeniz Powership Osman Khan olduğu ortaya çıktı. AFP’nin yaptığı konum doğrulamasına göre, geminin Valensiya’da bulunduğuna dair hiçbir kanıt bulunmuyor.

BULUT TOHUMLAMA İDDİASI

Bazı kullanıcılar, selin nedeni olarak jeomühendislik tekniklerini suçladı. Gümüş iyodürle yapılan “bulut tohumlama”, yağmur üretimini artırmak için kullanılan bir yöntem olsa da etkinliği tartışmaların arasında bulunuyor. İspanyol meteoroloji ajansı AEMET’e göre, bu teknik en fazla %20 oranında yağışı artırabiliyor.

Fransa, Yunanistan ve İspanya gibi ülkelerin yer yer bu teknikleri kullandığı bilinse de, aşırı hava olaylarının tamamen yapay yollarla tetiklendiği iddiası bilimsel dayanaklardan yoksun kalıyor.

BARAJ KALDIRMA İDDİALARI YANILTICI ÇIKTI

Bir diğer yanlış bilgi ise Valensiya’daki bazı barajların kaldırılarak drenaj sisteminin çökmesine neden olunduğu iddiasıydı. Ancak doğruluk kontrol ekipleri, bu savın gerçeği yansıtmadığını ortaya koydu.

Verilere göre, bölgedeki barajlardan sadece beşi son yıllarda kaldırıldı ve bunlar genellikle hasarlı veya kullanım dışı yapılardı. Yerel yetkililer, bu yapıların sel sularını depolayacak kapasitede olmadığını belirtti.

Kaynak:tr.euronews

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.