Türkiye, Adalet Divanı'nda: Filistin için Soykırım davasına müdahil olunacak

Türkiye,  Adalet Divanı'nda: Filistin için Soykırım davasına müdahil olunacak
Türkiye, Lahey Uluslararası Adalet Divanı'na (UAD) İsrail'in yargılandığı Soykırım Davası'na müdahil olduğunu duyurdu. TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Cüneyt Yüksel, Lahey’de başvuru öncesinde açıklamalarda bulunarak, "İsrail’in yaptığı katliamın delilleri dosyamızda var. Dilekçemiz 46 sayfadan oluşuyor. Bütün bilgi, belgelerle birlikte çok kapsamlı bir dosya olduğunu belirtmek istiyorum. Bundan sonra müdahillikle ilgili çalışmalarımız devam edecek" dedi.

Güney Afrika Cumhuriyeti, 29 Aralık 2023'te İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını Birleşmiş Milletler (BM) Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle Uluslararası Adalet Divanı'na taşıyarak dava açmıştı. Bugün itibariyle Türkiye'de davaya müdahil olacağını duyurdu. TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Cüneyt Yüksel, "İsrail’in yaptığı katliamın delilleri dosyamızda var. Dilekçemiz 46 sayfadan oluşuyor. Bütün bilgi, belgelerle birlikte çok kapsamlı bir dosya olduğunu belirtmek istiyorum. Bundan sonra müdahillikle ilgili çalışmalarımız devam edecek, Filistinlilerin haklarını sonuna kadar savunacağız" dedi.

Türkiye dışında İspanya, Filistin Yönetimi, İrlanda, Belçika, Mısır, Meksika, Kolombiya, Nikaragua, Libya, Maldivler, Şili ve Küba da davaya katılan ülkeler arasında yer alıyor. Müdahil olan ülkeler Gazze'deki insan hakları ihlallerine karşı ortak bir duruş sergileyerek İsrail'e karşı uluslararası baskıyı artırmayı hedefliyor.

Başlıksız Adalet Komisyonu Başkanı


"KADIN,ÇOCUK DEMEDEN ÖLDÜRÜN DENİLDİ"

Cüneyt Yüksel, mahkeme önünde yaptığı açıklamada,"Netanyahu'nun oturması gereken yer sanık sandalyesidir" ifdelerinde bulundu. Yüksel, saldırılarına ilişkin şunları söyledi: "Öldürme eylemi var. Soykırım kastı 7 Ekim'den itibaren var. İsrailli yetkililerin açıklamalarında 'Kadın, çocuk demeden öldürün" denildi. Güney Afrika'nın belgelerinde de bunlar video olarak gösterildi. İsrail hükümetinin Gazzelileri yok etme kastıyla hareket ettiklerini görüyoruz." dedi

SAVAŞ SUÇUNA DAİR KANITLAR VAR 

İsrail'in Gazzelileri güvenli bölge olarak nitelendirilen Refah'a sürüklediklerini belirten Yüksel, "Orada da insanları acımasızca öldürdüler. Açlıktan ölen çocukların da olduğunu gördük. Bunlar, soykırım suçlarının işlendiğinin kanıtları"dedi.Yapılan eylemlerin İsrail'in yanına kar kaldığını söyleyen Cüneyt Yüksel,  "Ancak Türkiye, haklının mazlumun yanında olarak bu davanın en iyi şekilde devam etmesini sağlayacaktır" diye ekledi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: ÇALIŞMALARI NİHAYETLENDİRECEĞİZ 

Tel Aviv’e karşı eleştirilerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuyla ilgili olarak, “Belge sağlıyoruz” demişti. Üç ay önce de Türkiye’nin davaya müdahil olacağı duyuruldu bundan iki ay önce de “Çalışmaları nihayetlendireceğiz” açıklaması yapıldı. Ancak beklenen adım bir türlü gelmemişti.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.