Ukrayna Uluslararası Ceza Divanı'na üye oldu

Ukrayna Uluslararası Ceza Divanı'na üye oldu
Parlamentonun Roma Statüsü'nü onaylamasının ardından Ukrayna bugün Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin 125. üyesi oldu.

Ukrayna ve Rusya arasındaki savaş 3'üncü yılına yaklaşırken Ukrayna Parlamentosu, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Roma Statüsü'nün Onaylanmasına İlişkin Yasa Tasarısı'nı kabul etti. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba'nın dünya kamuoyuyla paylaştığı gelişmeyle birlikte Ukrayna'nın uluslararası yargı düzleminde Rusya'ya karşı eli güçlenmiş oldu.

'AB'YE KATILIM YOLUNDA ÖNEMLİ BİR ADIM'

Kuleba'nın konuya ilişkin yaptığı açıklama şöyle: 

"Bu; zorluklar, mitler ve korkularla dolu uzun bir yolculuktu. Hiçbiri doğru değildi. Ve bugün, Başkan Zelenski'nin liderliği, Dışişleri Bakanlığı ve diğer kurumların yıllardır sürdürdüğü sistemsel çalışmalar ve Ukraynalı parlamenterlerin iradesi sayesinde nihayet oradayız.

Ukrayna bu adımı atarak uluslararası adaleti güçlendirmeye olan sarsılmaz bağlılığını gösteriyor. Ukrayna, Rus saldırganlığı sırasında işlenen tüm Rus vahşetlerinin kapsamlı bir şekilde hesap verebilirliğini sağlamak için UCM ile etkili bir şekilde çalıştı. Bu çalışma şimdi daha da etkili olacak.

Ukrayna, Roma Statüsü'nün onaylanmasıyla AB'ye katılım yolunda önemli bir adım daha attı."

PUTİN HAKKINDA YAKALAMA KARARI

Uluslararası Ceza Mahkemesi, 25 Haziran'da Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Sergey Şoygu ve Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov hakkında tutuklama emri çıkardı.

Mahkeme, Mart 2023'te Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya'nın Çocuk Hakları Komiseri Mariya Lvova-Belova hakkında da tutuklama emri çıkarmıştı.

Rusya, UCM'nin kararlarını tanımadığını ilan etmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.