Uluslararası Adalet Divanı: İsrail, Refah'a saldırılarını derhal durdurmalı

Uluslararası Adalet Divanı: İsrail, Refah'a saldırılarını derhal durdurmalı
Uluslararası Adalet Divanı (UAD), İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyinde yer alan Refah'a yönelik saldırılarını derhal durdurmasını emretti.

UAD Başkanı Nawaf Salam, İsrail'in Refah'taki askeri harekatını derhal durdurması gerektiğini kaydetti. Kararda, "İsrail, Filistinlilerin kısmen dahi yok olmasına yol açabilecek yaşam koşullarına sebep olan askeri saldırılarını ve tüm eylemleri derhal durdurmalıdır" denildi. 

Mahkeme, İsrail'in acilen ihtiyaç duyulan hizmetlerin ve insani yardımın engelsiz şekilde sağlanabilmesi için Refah sınır kapısını açık tutması gerektiğini de belirtti.

İSRAİL UAD'YE 1 AY İÇİNDE RAPOR SUNACAK

Karar gereği, İsrail'in Refah'taki 'askeri operasyonunu' durdurması, Mısır ile Gazze arasındaki Refah sınırını insani yardım girişi için açması, soruşturma yetkililerinin ve olay araştırma misyonlarının Gazze'ye erişimini sağlaması ve bu tedbirleri uygulama konusunda nasıl bir ilerleme kaydettiği ile ilgili UAD'ye bir rapor sunması gerekiyor.

Güney Afrika Cumhuriyeti'nin başvurusu üzerine, görülen iki duruşmanın ardından UAD'nin aldığı kararı okuyan Mahkeme Başkanı Salam, "İsrail devleti, Refah vilayetindeki askeri harekatını ve Gazze'deki yaşam koşullarında Filistinlilere tamamen ya da kısmen fiziksel yıkım getirebilecek diğer her türlü eylemlerini durdurmalıdır" ifadelerini kullandı. 15 hakimden oluşan mahkemenin kararı, ikiye karşı 13 hakimin kararıyla alındı. 

'FİKİR BİRLİĞİNİ YANSITIYOR'

UAD'nin kararını açıklamasının ardından, Mahmud Abbas başkanlığındaki Filistin Yönetimi ve Hamas'tan konuya ilişkin ayrı ayrı açıklamalar yapıldı. Mahmud Abbas'ın sözcüsü Nabil Abu Rudeina, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, Filistin Yönetimi'nin bugün alınan UAD kararını memnuniyetle karşıladığını, alınan bu kararın Gazze Şeridi'ndeki savaşın bitmesi yönündeki uluslararası fikir birliğini yansıttığını belirtti. 

Hamas'tan yapılan açıklamada da Uluslararası Adalet Divanı'nın kararının memnuniyetle karşılandığı belirtildi. Kararın 'yeterli olmadığını' savunan Hamas, İsrail'in tüm Gazze Şeridi'ndeki saldırılarına son vermesinin gerektiğini ifade etti.

Hamas ayrıca Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) seslenerek UAD kararını uygulamasını istedi. Hamas'ın açıklamasında ayrıca UAD'nin Gazze'ye bir soruşturma komitesi gönderme planı da memnuniyetle karşılandı. Hamas, komiteyle 'işbirliği' sözü verdi. 

'BİZ BUNU KABUL ETMEYECEĞİZ'

UAD kararının ardından İsrail'den ilk açıklama Maliye Bakanı Bezalel Smotriç'ten geldi. Bakan Smotriç, Uluslararası Adalet Divanı'nın İsrail'den savaşı durdurmasını talep ederek İsrail'in var olmaya son vermeye karar vermesini talep ettiğini, İsrail'in bunu kabul etmeyeceğini savundu. Sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) üzerinden açıklama yapan Smotriç, "İsrail Devleti varlığı için savaş halindedir" iddiasında bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.