Venedik artık günübirlikçilerden 'giriş ücreti' alacak

Venedik artık günübirlikçilerden 'giriş ücreti' alacak
Venedik, aşırı turizmin yarattığı olumsuzluklarla mücadele kapsamında 25 Nisan'dan itibaren günübirlik ziyaretçilerden ücret almaya başladı.

İtalya’nın yüzen şehri Venedik, aşırı turizmle mücadele amacıyla günübirlik girişleri ücrete bağladı. Kente, uygulamanın ilk gününde 15 bin 700 kişi ücret ödeyerek kente giriş yaptı. Kayıt platformunda ise 113 bin kişi rezervasyon yaptı. Dünyada ilk kez uygulanan bu sistemde, kente giriş ücreti 5 Euro olarak belirlendi.

AFAR'ın haberine göre, Venedik Belediye Meclisi, 2023 sonbaharında şehre günübirlik gelen ziyaretçiler için 5 avroluk giriş bileti uygulamasını onayladı. Bu kapsamda, 2024 yılı boyunca günübirlik ziyaretçilerin giriş için bilet satın almak zorunda kalacakları günler açıklandı. Venedik'e yeni giriş ücretinin 5 Avro olacağını ve 14 yaşından büyük tüm ziyaretçiler için geçerli olacak.

Ücretlendirmenin geçerli olacağı tarihler ise:

25-30 Nisan
1-5, 11-12, 18-19, 25-26 Mayıs
8-9, 15-16, 22-23, 29-30 Haziran
6-7 ve 13-14 Temmuz

Yukarıdaki tarihlerde, Venedik'te ikamet edenler, mülk sahipleri, şehirdeki üniversitelere devam eden öğrenciler ve Venedik'te çalışanların yeni giriş ücretinden muaf olduğu bildiriliyor.

Halihazırda gece başına turist vergisi ödeyen otel misafirleri de muaf tutulacak. Ancak, yine de önceden online kayıt yaptırmaları veya otelden bir QR kodu almaları gerektiği aktarılıyor.

ÇEVRİMİÇİ KOD ALINABİLECEK

Belediye meclisinin son güncellemesine göre, ücreti ödemek için günübirlik ziyaretçilerin http://cda.ve.it adresinde oturum açmaları gerekecek ve burada “kontroller durumunda” yetkililere gösterilebilecek bir QR kodu alabilecekler.

YEREL HALKA VERGİ KESİNTİSİ

Uygulamanın başladığı Perşembe günü 15 bin 700 kişi 5 euro’luk katkı payını ödedi. Belediye Başkanı Luigi Brugnaro, uygulamanın gelir elde etmek amacıyla yapılmadığını ancak başarılı olması halinde kent sakinleri için yerel vergilerde kesintiye gitmeyi düşündüklerini söyledi.
Öte yandan uygulamanın, yoğun günlerde turist sayısını düşürme amacının şimdilik gerçekleşmediği yorumu yapılıyor.

Belediyenin kayıt platformunda 113 bin kişinin rezervasyon yaptırdığı, bunların büyük kısmının kentte evleri olanlar ve yakınları, öğrenciler, işçiler ve otel müşterileri olduğu bilgisi paylaşıldı. Ancak giriş ücretinden muaf olanların da kayıt yaptırması şartı kafa karışıklığı yarattı ve şikayet sebebi oldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.