Venezuela'daki seçim çalkantısına Lula'dan sorgu: Sonuçlar nerede?

Venezuela'daki seçim çalkantısına Lula'dan sorgu: Sonuçlar nerede?
Venezuela'da seçim sonuçları sonrasında başlayan protestolara ilişkin Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, "Nerede bu oy sayımının döküm tabloları? Muhalefet kazandığını söylüyor, Maduro da kazandığını ifade ediyor." açıklamasında bulundu.

Venezuela'da 28 Temmuz'da yapılan Devlet Başkanlığı seçim sonuçları sonrasında Nicolas Maduro yüzde 51,20 ile 3. kez devlet başkanlığını kazandı. Venezuela Seçim Konseyi’nin açıkladığı sonuçlardan sonra 29 Temmuz'da açıklama yapan muhalefet, verilerin doğru olmadığını ve sonuçlara hile karıştığını öne sürdü. Bunun üzerine başlayan politik tartışmalar ilişkin konuşan Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva,Ulusal Seçim Konseyi’ne (CNE) çağrıda bulunarak, "Nerede bu oy sayımının döküm tabloları? Muhalefet kazandığını söylüyor, Maduro da kazandığını ifade ediyor. Ben sürecin demokratik olduğunu düşünüyorum fakat tutanakları göstermeleri halinde inanırım” ifadesini kullandı.

Lula, Venezuelalı yetkililerden, seçim sonuçlarının tutanaklarını açıklamalarını ve kimin kazandığının şeffaf olarak belirlenmesini talep etti. Luiz Inacio Lula da Silva:"Venezuela halkı ancak kendi geleceğine karar verir. Güney Amerika'da barış içinde yaşamamıza destek olmak isteyen çok sayıda ülke olduğuna inanıyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Lula, Venezuela'daki siyasi tartışmaların ülkede bir iç savaşa yol açacağı yorumlarına da katılmadığını belirtti.

Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva, 15 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, Venezuela'da koalisyon hükümeti kurulması ya da yeni seçimlere gidilmesinin önerdikleri seçenekler arasında olduğunu kaydetmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.