Küresel yazılım krizi hayatı durdurdu: Sistemler çöktü, uçuşlar etkilendi!

Küresel yazılım krizi hayatı durdurdu: Sistemler çöktü, uçuşlar etkilendi!
Dünya genelinde yaşanan bir yazılım sorunu havalimanları, bankalar, hastaneler gibi çok sayıda kurumda aksamalara neden oldu. Sorunun Microsoft'un bulut hizmeti Azure'da yaşanan kesinti sebebiyle meydana geldiği düşünülüyor.

ABD merkezli teknoloji şirketi Microsoft’un sisteminde yaşanan arıza pek çok sektörü etkiledi. Havalimanları, bankalar, hastaneler gibi çok sayıda şirketin internet üzerinden sunduğu hizmetlerde kesinti yaşanıyor.

MİCROSOFT: HAFİFLETİCİ ÖNLEMLER ALINDI

ABD'li yazılım devi Microsoft da hizmet kesintilerinin ardından “hafifletici önlemler” aldığını açıkladı.

Şirket, sosyal medya platformunda yayınladığı bir gönderide “Biz hafifletici önlemler almaya devam ederken hizmetlerimizde sürekli iyileştirmeler görülüyor” dedi.

Microsoft, kullanıcıların çeşitli Microsoft 365 uygulamalarına ve hizmetlerine erişemeyeceğini bildirdi.

THY İŞLEMLERİ AKSADI

Türk Hava Yolları da arızadan etkilenen şirketler arasında yer alıyor. THY Basın Müşaviri Yahya Üstün, sosyal medyada yaptığı açıklamada, bilgi sistemlerinde yaşanan sorunlar nedeniyle biletleme ve rezervasyon işlemlerinde aksamalar yaşandığını belirtti.

Üstün, "Sorunun giderilmesi ve yolcularımızın mağdur olmaması adına gerekli çalışmalar yapılmaktadır. Söz konusu aksaklık için özür dileriz. En kısa sürede sizlere bilgi vereceğiz." ifadelerini kullandı.

Üstün, dünya genelinde birçok şirketi etkileyen yazılım kaynaklı sorunun kısmi olarak etkilenen operasyonlarda çözülmesi için gerekli aksiyonların alındığını, operasyonların kademeli olarak normal seyrine döndüğünü belirtti.

BERLİN’DE UÇUŞLAR DURDU

Berlin Brandenburg Havalimanı'ndaki tüm uçuşlar durduruldu. Alınan bilgiye göre, Berlin varışlı halihazırdaki uçuşlar farklı havalimanlarına yönlendirildi.

Avustralya'nın çeşitli eyaletlerinde de bankalar ve havacılık sistemlerinin de dahil olduğu kurum ve kuruluşların işletim sistemlerini etkileyen bir kesinti ortaya çıktığı belirtildi.

LONDRA BORSASI ETKİLENDİ

Londra Borsası'nın (LSEG) açıklamasına göre, LSEG'in haber ve veri platformunda, dünya çapında kullanıcı erişimini etkileyen bir kesinti yaşandı.

Asya ticaret seansı sırasında LSEG, haberlerin platformda yayınlanması engelleyen küresel bir teknik sorunla karşılaştı.

SKYNEWS YAYIN YAPAMADI

İngiltere'nin önde gelen haber kanallarından Sky News Cuma günü yayın yapamadı. Yayıncı kuruluşun icra kurulu başkanı David Rhodes X'te yaptığı açıklamada, "Sky News bu sabah canlı yayın yapamadı, şu anda izleyicilere kesinti için özür dilediğimizi söylüyoruz" dedi.

BAKAN URALOĞLU: BİR SİBER SALDIRI SÖZ KONUSU DEĞİLDİR

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, dünya çapında yaşanan internet kesintisinin siber saldırı kaynaklı olmadığını ve aksaklıkların büyük ölçüde giderildiğini açıkladı.

Bakan Uraloğlu, "İlgili kurumlarla derhal irtibata geçtik. Buradaki aksaklıkların önemli bir bölümünü atlattığımızı söyleyebilirim. Birkaç saat içerisinde sistem artık vatandaşı etkiler durumdan çıkarılmış olur. Bunun tekerrür etmemesi için gerekli önlemleri planladık. İlgili kurumlarımızla özel sektör ve kamu ile iletişim halindeyiz. Bir siber saldırı söz konusu değildir" dedi.

TÜRKİYE'DEKİ BİRÇOK ŞİRKET ETKİLENDİ

Microsoft şirketinde yaşanan kriz Türkiye'deki birçok şirketi etkiledi. Dün geceden itibaren "Down Detector" sitesinden edinilen bilgilere göre giriş sorunu yaşanan ve ağırlaşan siteler şunlar:

Denizbank
Türk Telekom
Microsoft Store
Otokoç
Trendyol
Reddit
Microsoft 365
Turkish Airlines
Microsoft Azure
Google
Xbox Live
Ziraat Bankası
Ttnet
Telegram
Turkcell
Türksat Kablo
Roblox
Youtube
Steam
Spotify
Yapı Kredi
Instagram
Valorant
Discord
Vodafone
Whatsapp
Türkiye İş Bankası
Yahoo Mail
TurkNet
Yandex
Getir
Google Maps
Kik
Cloudflare
Finansbank
Proofpoint
VakıfBank
EA
Snapchat
X (Twitter)
OpenAI
Skype
Minecraft
Sea of Thieves
Sahibinden
Forza
Gmail
Facebook
Rainbow Six

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.