Eğitim lüks oldu aileler çıkmazda

Eğitim lüks oldu aileler çıkmazda
TÜİK Temmuz 2024'teki eğitim harcamalarına yönelik verileri paylaştı. Paylaşılan verilere göre harcamalarda 104,5'lik bir artış söz konusu Veli-Der Genel Başkanı Ömer Yılmaz, yükselen yaşam maliyetlerinin ve özellikle eğitimdeki yüksek fiyatların, velileri ekonomik bir çıkmaza sürüklediğini belirtti.

Temmuz 2024'te TÜİK tarafından yayımlanan verilere göre, eğitim harcamalarında yüzde 104.5'lik bir artış yaşandı. Bu durum, aileler üzerinde büyük bir baskı oluşturuyor. Yükselen yaşam maliyetleri ve özellikle eğitimdeki yüksek fiyatlar, velileri ekonomik bir çıkmaza sürüklüyor. Veli-Der Genel Başkanı Ömer Yılmaz, “Matematik bizim için artık sona erdi. Şimdi en büyük mücadelemiz var olma mücadelesidir” dedi. 

MÜCADELEMİZ VAR OLMA MÜCADELESİDİR 

Yılmaz eğitim sistemindeki problemler dikkat çekerek, "Velilerin yükü de artıyor. Çocukların temel ihtiyaçlarını karşılamak bile zorlaşmış durumda. TÜİK'in Temmuz 2024 verilerine göre, eğitim harcamalarında görülen yüzde 104.5'lik artış, velileri çaresiz bir duruma soktu. Artan yaşam maliyeti nedeniyle velilerin gelirleri asgari ücrete yaklaşırken, eğitim artık bir lüks haline geldi.Bizim için işin matematiği bitmiştir. Artık var olma mücadelesi en önemli mücadelemizdir” ifadelerinde bulundu.

ZOR BİR EĞİTİM DÖNEMİ BAŞLAYACAK 

Millî Eğitim Bakanlığı’nın eğitimin gerçek sorunlarını göz ardı ettiğini belirten Yılmaz,zorlu bir eğitim-öğretim döneminin başladığını ifade etti. Çocukların okulda yeterince beslenemediğini, okullarda içme suyu çeşmelerinin bulunmadığını ve üniversite öğrencilerinin barınma sıkıntısı çektiğini belirtti.

Cumhuriyet'ten Taylan Gülkanat'ın aktardığına göre, Yılmaz, artan yoksullukla birlikte velilerin gelirlerinin asgari ücret düzeyinde ya da altında kaldığını, çocukların okulda yeterince beslenemediğini ve okullarda su içebilecek çeşme eksikliğinden bahsetti. Üniversite öğrencilerinin barınma ve beslenme sorunlarına da değinen Yılmaz, aşırı kalabalık sınıflar, yeterince personel olmaması nedeniyle yapılamayan temizlikler ve fiziksel altyapı yetersizlikleri gibi pek çok sorunun eğitim sürecini olumsuz etkilediğini vurguladı.

Okulların fiziki yapıları ve donanımlarının yetersiz olması nedeniyle bu ihtiyaçların karşılanması için velilerden talep edilen paralar, okullarda sağlanamayan güvenlik, taşımalı eğitimde yaşanan sorunlar ve fahiş fiyatlı okul kantinleri, velilerin üzerindeki mali yükü artıran diğer faktörler olarak öne çıkıyor.

Yılmaz, velilerin eğitimle ilgili artan maliyetler karşısında var olma mücadelesi verdiklerini belirtti ve “Bizim için işin matematiği bitmiştir. Artık var olma mücadelesi en önemli mücadelemizdir” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.