MEB’ten o ders için köklü değişim

MEB’ten o ders için köklü değişim
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında yeni müfredat taslağını kamuoyunun değerlendirmesine sundu.

Bu yeni taslak, tarih öğretiminde bilgi aktarımından ziyade “tarihsel düşünme becerilerini” geliştirmeyi hedefliyor. Ortaöğretimde yer alan 9, 10, 11. sınıflar için tarih ve 12. sınıf için TC inkılap tarihi ve Atatürkçülük dersleri programları bu yeni yaklaşımla şekillendirildi.

Yeni programda, öğrencilerin haftada iki saat tarih dersi alarak, geçmişten bugüne ve geleceğe uzanan bir perspektifle tarihi anlamlandırmaları ve “tarih okuryazarı” bireyler olarak yetişmeleri amaçlanıyor. Dersler, Türk milletinin tarih sahnesindeki yerini ve kültürel süreçleri, milli kimlik oluşumunu ve medeniyet değerlerini kavramalarını hedefleyerek öğrencilere sunuluyor.

Özellikle 12. sınıf TC inkılap tarihi ve Atatürkçülük dersinde, Türk milletinin yakın tarihinde sergilediği birlik ve beraberliğin yanı sıra Atatürk’ün kişilik özellikleri ve Türk modernleşmesi üzerinde duruluyor. Öğrencilerin, Türkiye’nin jeopolitik önemini ve bölgesel etkilerini değerlendirmeleri bekleniyor.

Programlar, beceri temelli öğretimi merkeze alıyor. Bu kapsamda, kronolojik düşünme, kanıta dayalı sorgulama, tarihsel empati gibi becerilerin yanı sıra tarihsel analiz ve yorumlama yetenekleri geliştiriliyor. Ayrıca, sosyal tarih konuları da müfredata dahil edilerek, öğrencilerin tarihin sosyal boyutunu ve insan faktörünü derinlemesine kavramaları sağlanıyor.

Müfredatta ayrıca “dijital tarih” yaklaşımı gibi güncel teknolojik ve bilimsel gelişmeler de dikkate alınıyor. Çevrim içi öğrenme platformlarının kullanımı ve güncel tarihsel araştırmalar bu yeni yaklaşımın bir parçası olarak öne çıkıyor.

Tarih ve TC inkılap tarihi ve Atatürkçülük derslerinin öğretim programları, disiplinler arası bir anlayışla ve sosyal bilimlerin bakış açısıyla hazırlandı. Coğrafya, ekonomi, felsefe, hukuk, siyaset bilimi ve sosyoloji gibi disiplinlerden yararlanılarak tematik ve kronolojik bir içerik sunuluyor. Bu bütüncül yaklaşım, öğrencilerin tarih bilgilerini güncel yaşamla ilişkilendirerek anlamalarını ve tarihi olayların geleceği şekillendirme sürecindeki rollerini kavramalarını amaçlıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.