Taşımalı eğitimin kapsamı düşürüldü: Öğrenciler okula gidemiyor

Taşımalı eğitimin kapsamı düşürüldü: Öğrenciler okula gidemiyor
Taşımalı eğitimde taşıma yerinin okula uzaklığı 50 kilometreden 30 kilometreye düşürüldü. CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, bazı öğrencilerin okula gidememesine tepki göstererek, “Eğitimden tasarruf edemezsiniz." dedi.

1 Ağustos 2024’te değiştirilen yönetmelikle taşımalı eğitim mesafesi 50 kilometreden 30 kilometreye indirildi. Merkeze uzak köylerde yaşayan öğrenciler karardan mağdur oldu. Diyarbakır’ın Silvan ilçesine okula gidemeyen 130 öğrenci olduğunu belirten CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e seslenerek, “Bu öğrencilerin taşımalı servisle okullarına gitmelerini hangi tasarrufla açıklayabilirsin? Türkiye’nin ekonomik imkanı var.” ifadelerini kullandı.

Sezgin Tanrıkulu, Diyarbakır’ın Silvan ilçesine bağlı Gökçetevek ve Kutlualan mahallelerinde yaşayan -özellikle- kız öğrencilerin okula gitmekte yaşadığı güçlüğü anlattı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın bölgenin şartlarını göz önüne alması gerektiği belirten Tanrıkulu, “Gökçetevek Mahallesi’nde 500’e aşkın öğrenci var. Burada ortaokul da var. Ancak ortaokul eğitiminin ardından taşımalı eğitim kapsamında Silvan ilçesine gitmeleri gerekiyor. Bu mahallenin Silvan’a olan uzaklığı 34 kilometre. Dolayısıyla taşımalı eğitimden çıkarıldı.” dedi.

‘AİLELER ÇOCUKLARINI PANSİYONA GÖNDERMEK İSTEMİYOR’

Öğrencilerin pansiyonda kalmak istemediğini söyleyen Tanrıkulu, “Kız çocuklarımızı Silvan’da pansiyonda kalmaya zorluyorlar. Aileler de geçtiğimiz yıllarda gördükleri kötü örnekler nedeniyle haklı olarak çocuklarını pansiyona göndermek istemiyorlar. Kendi imkanlarıyla her gün Silvan’a gidecek imkanları yok. İtibardan tasarruf edebilirsiniz ama eğitimden tasarruf edemezsiniz. Türkiye’nin en ücra köşesinde yaşayan bir öğrenci eğer okula gitmek istiyorsa, ekonomik kaynaklar buna seferber edilmelidir. İsraf, masraf, tasarruf tedbirleri denilmemelidir.” şeklinde konuştu.

130 ÖĞRENCİ OKULA GİDEMİYOR

Taşımalı eğitim sorununun sadece Silvan ilçesinde yaşanmadığını ifade eden Tanrıkulu, bulundukları bölgede 70 öğrencinin okula gidemediğini şu sözlerle anlattı:

“Bulunduğumuz bölgede 130 lise öğrencisi var. Bunların 70’i kızlardan oluşuyor. Bu 130 öğrenci şu an okullarına gidemiyor. Bu durum sadece Silvan’a özgü bir sorun değil. Aynı sorun Diyarbakır’ın diğer ilçeleri ve bölgenin birçok kentinde yaşanıyor. Türkiye’de her bölgenin ayrı ayrı sosyal ve ekonomik şartları var. Valiliklere yetki verilmesi lazım. Buradan Mehmet Şimşek’e sesleniyorum, kendisi bu bölgenin çocuğu. Bu öğrencilerin taşımalı servisle okullarına gitmelerini hangi tasarrufla açıklayabilirsin? Türkiye’nin ekonomik imkanı var. Kala kala bütün bu israf, öğrencilerin taşıma işine mi kaldı?”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.