ABD, IMF ve Dünya Bankası'na yatırım ve likidite ihtiyaçlarına yanıt arıyor
ABD Hazine Bakanlığı'nın Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Müsteşarı Jay Shambaugh, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve çok taraflı kalkınma bankalarını, düşük ve orta gelirli ülkelerin likidite ihtiyaçlarını karşılamak için yeni yöntemler geliştirmeye çağırdı. Shambaugh, bu çağrısını Atlantic Council tarafından düzenlenen bir etkinlikte yaptı.
"ÇOK SAYIDA ZORLUKLA KARŞI KARŞIYA"
Shambaugh, küresel mali politikaların belirleyicilerinin başkent Washington'da toplanacağını hatırlatarak, "Küresel ekonomi son iki yılda dayanıklılık gösterse de çok sayıda zorlukla karşı karşıya" dedi. Jeopolitik riskler, değişen demografik yapılar ve yavaşlayan verimlilik artışları gibi sorunlar birçok ekonomiyi etkilemektedir.
ÇİN'İN EKONOMİK MODELİ
Shambaugh, dünya ekonomisinin, Çin'in mevcut ekonomik modelinden kaynaklanan zorluklarla da karşılaştığını belirtti. Çin'in küresel üretimin yaklaşık yüzde 30'unu gerçekleştirdiğini ifade eden Shambaugh, bu ülkenin imalat yatırımlarına daha fazla sübvansiyon yönlendirme çabalarını eleştirdi.
YATIRIM VE LİKİDİTE İHTİYAÇLARI
Düşük ve orta gelirli ülkelerin finansman zorluklarına dikkat çeken Shambaugh, bu ülkelerde sürdürülebilir kalkınmayı desteklemek için acil yatırımlara ihtiyaç olduğunu vurguladı. Hazine Bakanlığı'nın, likidite sıkıntısı çeken ancak sürdürülebilir borç yükü taşıyan ülkeler için "daha iyi bir yol bulmak" amacıyla uluslararası finans kuruluşlarıyla işbirliği yaptığını aktardı.
Shambaugh, IMF ve Dünya Bankası Yıllık Toplantıları'nda, geçici şoklarla başa çıkan ülkelerin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik yeni mekanizmaların geliştirilmesi umudunu dile getirdi. Sürdürülebilir kalkınmaya odaklanan ülkelerin, IMF ve çok taraflı kalkınma bankalarıyla etkileşime geçerek finansman paketleri oluşturmaları gerektiğini belirtti.
Shambaugh, uluslararası finans kuruluşlarının yeni kredi ve reform programlarını tasarlayarak, sürdürülebilir uzun vadeli kalkınma için gereken likidite ihtiyaçlarını karşılamak üzere çok çalışması ve yenilik yapması gerektiğini sözlerine ekledi.
Kaynak:AA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.