Altın rekor kırdı! Son 24 yılın en yükseği: Devreye dünya devleri girdi

Altın rekor kırdı! Son 24 yılın en yükseği: Devreye dünya devleri girdi
Altın tarafında bir rekor daha geldi. Zirveyi Türkiye'nin çektiği rekor 24 yılın ardından dünya gündeminde yer aldı. Listede dünya devleri de yer alıyor...

Altın piyasasında dikkat çeken liste paylaşıldı. Türkiye'nin zirvede yer aldığı liste sonrası uzmanlar uyardı. Merkez Bankalarından dikkat çeken hamle dünya çapında yankılanıyor. İşte tüm detaylar...

Merkez bankaları altın alımında hız kesmeden devam ediyor! Türkiye, Çin, Hindistan ve Kazakistan'ın başını çektiği 10 merkez bankası, yılın ilk çeyreğinde toplamda 24 milyar dolarlık altın alarak son 24 yılın rekorunu kırdı.

ALTIN ALIMINDA TÜRKİYE ZİRVEDE!

Rezervlerini çeşitlendirmek ve dolara bağımlılıklarını azaltmak isteyen merkez bankaları, altın alımında adeta yarışa girdi. Dünya Altın Konseyi'nin (WGC) verilerine göre, yılın ilk çeyreğinde dünya genelinde en çok altın alan 10 merkez bankası, kasalarına toplamda 290 ton ağırlığında, 24 milyar dolar değerinde altın ekledi. Bu alım, geçen yılın son çeyreğindeki 286 tonluk rekoru geride bırakarak son 24 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Altin Ceyrek Gram 1476765

İLK 10'DA HANGİ ÜLKELER VAR?

Toplamda 290 ton altın alan merkez bankaları arasında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) zirvede yer alıyor. Rezervine 30 ton altın ekleyen Türkiye'yi Çin, Hindistan ve Kazakistan takip ediyor. İlk 10'da ayrıca Çekya, Umman, Singapur, Kırgızistan, Katar ve Polonya yer alıyor.

WGC'DEN ALTIN ALIMI AÇIKLAMASI:

WGC, altın alımındaki bu rekor artışla ilgili yaptığı açıklamada, merkez bankalarının altın alım trendinin güçlü bir şekilde devam ettiğini belirtti. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Merkez bankalarının altın alımında uzun süredir devam eden trend güçlü bir şekilde devam etmekle kalmıyor, aynı zamanda gelişmekte olan piyasalardaki bankaların da hakimiyetinde olmaya devam ediyor. 10 merkez bankası, altın rezervlerinin birinci çeyrekte (bir ton veya daha fazla) arttığını bildirdi."

0X0 1696241312961

REZERVLERİ ÇEŞİTLENDİRME ÇABASI:

WGC, altın fiyatlarındaki son artışın ilerleyen süreçte merkez bankalarının alımları üzerinde etkisi olup olmayacağını belirlemek için daha fazla veriye ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Merkez bankalarının altın alımına olan ilgisi, hem ekonomik belirsizliklere karşı bir güvence sağlama hem de rezervlerini çeşitlendirme çabası olarak değerlendiriliyor.

07Bb1053 D90E 4E03 8Bc4 3456Aaec5Cb 1 Yb9

GRAM ALTIN BİRİKTİRENLER DİKKAT:

Türkiye'nin başı çektiği bu altın alım çılgınlığı, dünya genelindeki merkez bankalarının altına olan güveninin ve dolara olan bağımlılıklarını azaltma çabalarının bir göstergesi olarak öne çıkıyor. Türkiye, yılın ilk çeyreğinde yaptığı 30 tonluk altın alımı ile hem bölgesel hem de küresel anlamda dikkatleri üzerine çekti. Merkez bankalarının artan altın iştahı, altın piyasasında fiyatların daha da yükselmesine neden oluyor. Uzmanlar altının bu sayede yeni rekorlar kıracağını, bu nedenle birikim yapmak isteyenler alıma devam edebilir görüşünde birleşiyor.

081120203332 41

ALTIN FİYATLARI NE OLACAK?

Merkez bankalarının altın alımına olan güçlü ilgisi ve yatırımcıların da altına olan güveninin artması, altın fiyatlarının önümüzdeki dönemde de yükselmeye devam etmesine neden olabilir. Uzmanlar, altın fiyatlarının yıl sonuna kadar 2.000 dolar seviyesini aşabileceğini öngörüyor.

ALTIN ALIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER:

Altın yatırımı yapmak isteyenler, öncelikle araştırma yapmalı ve güvenilir bir altın satıcısından alışveriş yapmalıdır. Altınlarınızı evde saklamak yerine bankalarda veya özel kasalarda saklamanız da önemlidir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.