Araba alacaklara ek vergi şoku! Yüzde 40 ek vergi uygulanacak

Araba alacaklara ek vergi şoku! Yüzde 40 ek vergi uygulanacak
Ek vergi kararıyla otomobil alma planları suya düşecek! Resmi Gazete’de yayımlandı, yüzde 40 ek vergi uygulanacak...

Otomobil almayı planlayanlar için sarsıcı bir gelişme yaşandı. Çin'den ithal edilen tüm araçlara %40 ek gümrük vergisi getirildi. Resmi Gazete'de yayımlanan İlave Gümrük Vergisi kararı, daha önce sadece elektrikli araçlar için uygulanan bu vergiyi tüm araç türlerine genişletti. 

YENİ VERGİ UYGULAMASI RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI 

Çin'den ithal edilen araçlara %40 ek vergi uygulanmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak resmen yürürlüğe girdi. 8639 sayılı bu karar, Çin Halk Cumhuriyeti menşeli tüm otomobiller için ithalatta ek gümrük vergisi getiriyor. Yeni vergi, %40 ek vergi ile 7.000 dolar/adet seçeneklerinden hangisi yüksekse o şekilde uygulanacak. 

TÜM YAKIT TÜRLERİNDEKİ ARAÇLAR KAPSAMDA 

Daha önce yalnızca elektrikli otomobiller için geçerli olan ek vergi, şimdi içten yanmalı motorla çalışan otomobiller de dahil olmak üzere tüm yakıt türlerindeki araçları kapsayacak. Bu kapsamda, içten yanmalı motorlu otomobiller, elektrikli otomobiller ve elektrikli araç bataryaları da ek vergiye tabi olacak. 

YÜZDE 40 EK VERGİ NE ZAMAN YÜRÜYLÜĞE GİRECEK

Uygulama, 07 Temmuz 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek. Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP) listesinde 87’nci fasılda yer alan motorlu kara taşıtları, traktörler, bisikletler, motosikletler ve diğer kara taşıtları ile bunların aksam, parça ve aksesuarlarının tamamı ek vergiden etkilenecek. 

Geçtiğimiz ay Amerika Birleşik Devletleri de benzer bir adım atarak, Çin menşeli elektrikli araç ve güneş hücreleri için uyguladığı gümrük vergisini önemli ölçüde artırmıştı.  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.