Asgari ücrete zam iddiası: O isimden açıklama geldi

Asgari ücrete zam iddiası: O isimden açıklama geldi
İktidar yılbaşında asgari ücrete ara zam yapılmayacağını duyurmasının ardından, Nisan ayında açlık sınırının 17 bin 725 TL'yi aşmasıyla birlikte tartışmalar yeniden alevlendi. Ancak SGK uzmanı İsa Karakaş, asgari ücrete eylül ayında bir zam yapılacağına dair işaretler vererek umutları artırdı.

Karakaş'a göre, 2025 Şubat ayına kadar asgari ücretin 17 bin 002 TL ile sabit kalması halinde milyonlarca kişi zor günlerle mücadele etmek zorunda kalacak. Karakaş, asgari ücretin açlık sınırına yaklaşmasının yasal düzenlemelere aykırı olduğunu vurgulayarak, ekonomik yükün sadece çalışanlara yüklenmemesi gerektiğini belirtti.

TGRT Haber'e konuşan Karakaş, hükümetin ve ana muhalefet partisinin asgari ücrete zam yapılmasına olumlu baktığını ancak ekonomi yönetiminin olumsuz bir tutum sergilediğini ifade etti. Kamu zamlarının ertelendiğini ve bu zamların Haziran ayında enflasyon açıklandıktan sonra yansıtılabileceğini dile getiren Karakaş, bu durumun Eylül ayında asgari ücrete zam yapılması ihtimalini artırabileceğini bildirdi.

NE KADAR ZAM BEKLENİYOR?

Çalışanların en çok merak ettiği konulardan biri de olası bir zam durumunda rakamın ne olacağıydı. Karakaş'a göre, konuşulan rakamlar 3 ya da 4 bin lira arasında değişiyor. 2024 net asgari ücretteki artışın 17 bin 002 TL olduğunu hatırlatan Karakaş, bu artışın işverene maliyetinin 7 bin 741 TL artarak 23 bin 502 TL'ye yükseldiğini açıkladı. Bu durumda brüt 20 bin 002 TL olan asgari ücretin net kısmının 17 bin 002 TL olduğunu, SGK priminin 2 bin 800 TL ve işsizlik sigortası priminin 200 TL olduğunu belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.