BAE'den İzmir Limanı'na 500 milyon dolarlık yatırım planı: Rekabet engelleri gündemde

BAE'den İzmir Limanı'na 500 milyon dolarlık yatırım planı: Rekabet engelleri gündemde
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), İzmir Limanı’na 500 milyon dolarlık yatırım yapmayı hedefliyor. Bu dev yatırım hamlesi, hem yerel yatırımcılar hem de sektör uzmanları arasında önemli tartışmalara yol açtı. İlgili kaynaklar, BAE'nin bu yatırımıyla bölgedeki stratejik hedeflerini gerçekleştirmek ve limanın uluslararası ticaret merkezlerinden biri haline gelmesini sağlamak istediğini belirtiyor.

Birleşik Arap Emirlikleri'nin İzmir Limanı'na 500 milyon dolarlık yatırım planı üzerinde çalışıyor. Söz konusu hamle, yerel yatırımcılar ve uzmanlar arasında çeşitli tartışmalarıı gündeme getirdi. Reuters'ın kaynaklarından elde edilen bilgilere göre, iki taraf arasında yürütülen görüşmeler, limanın işletme haklarının devri üzerine odaklanıyor.

Söz konusu anlaşmanın tahmini değerinin 500 milyon dolar civarında olduğu bildirildi. Geçtiğimiz Aralık ayında, Abu Dabi Port'un (ADP) İzmir Limanı'nda hisse almayı değerlendirdiği ve bu yatırımın 500 milyon doları bulabileceği haberleri gündeme gelmişti.

BÖLGESEL REKABET VE KAPASİTE KOŞULLARI ANLAŞMAYI GECİKTİRDİ

Bölgesel rekabet koşulları ve limanın kapasitesiyle ilgili değişiklikler, anlaşmanın nihai hale getirilmesini geciktirdi. Konuya dair bilgi veren iki kaynak, müzakerelerin halen devam ettiğini ifade etti.

TÜRKİYE ALTERNATİF YATIRIMCILARLA DA TEMAS KURDU

Bir kaynak, Türkiye'nin alternatif potansiyel yatırımcılarla da temas kurduğunu, ancak ADP ile ilerleme kararı aldığını belirtti. Değişen rekabet koşulları ve kapasite durumunun anlaşmanın tamamlanmasını geciktirdiğini söyledi.

İZMİR LİMANI’NIN STRATEJİK ÖNEMİ

Diğer bir kaynak ise İzmir Limanı'nın 1959 yılında faaliyete geçtiğini, güçlü lojistik bağlantılara sahip olduğunu ancak yatırım ihtiyacının bulunduğunu belirtti. İzmir Limanı, Türkiye Varlık Fonu'nun (TVF) portföyünde yer alıyor ve hem konteyner hacmi hem de yük tonajı açısından Türkiye'nin en büyük limanları arasında bulunuyor.

TVF’NİN VİZYONU

TVF, Reuters'e verdiği yanıtta, "Türkiye Varlık Fonu olarak, ülkemiz ve İzmir Limanı için en yüksek katma değeri sağlama ve varlıklarımızın değerini artırma amacımız doğrultusunda çalışmalarımıza devam ediyoruz." ifadesini kullandı.

Abu Dhabi Port (ADP) ise henüz konuyla ilgili bir açıklama yapmadı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.