Bahşişe ve motokuryelere yeni vergi düzenlemesi: Kolaylık sağlanacak

Bahşişe ve motokuryelere yeni vergi düzenlemesi: Kolaylık sağlanacak
Hazine ve Maliye Bakanlığı, sektörden gelen talepler doğrultusunda bahşiş gelirleri ve motokurye faaliyetlerinin vergilendirme usulünde değişiklik yapma kararı aldı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, hem bahşiş gelirleri hem de motokurye faaliyetleri için yeni bir vergi ihdas etmeyerek mevcut vergilendirme usullerini kolaylaştırma kararı aldı.

Mevcut düzenlemelerle, sektördeki işletmelerin ve çalışanların yükümlülükleri hafifletilecek ve vergi usulleri daha şeffaf hale getirilecek.

BAHŞİŞ GELİRLERİ İÇİN KOLAYLIK

Bahşişlerin KDV'ye tabi tutulması nedeniyle sektör temsilcileri kolaylık talebinde bulundu. Yapılan düzenleme ile bahşiş ödemeleri, hizmet bedelinin yüzde 10'unu aşmaması şartıyla ayrı gösterilecek ve çalışanlara dağıtılacak.

Bu ödemeler normal ücret geliriyle ilişkilendirilmeyecek ve sadece yüzde 10 gelir vergisi tevkifatına tabi olacak.

DEFTER TUTMA ZORUNLULUĞU KALKIYOR

Motokuryelerin defter tutma, belge düzenleme, geçici ve yıllık beyanname verme gibi yükümlülükleri kolaylaştırılacak.

Ticari kazanç mükellefi olan motokuryeler, elde ettikleri gelirlerin belirli bir dilimi aşmaması halinde tevkifat nihai vergi olacak ve KDV'den istisna tutulacak.

KAPSAMA GİREN SEKTÖRLER

Düzenleme, yeme-içme sektöründe faaliyet gösteren işletmeleri ve otel gibi konaklama tesislerini kapsayacak. Bu işletmeler, bahşiş ödemelerini ayrı göstererek KDV'den muaf olacaklar.

Ayrıca, iş ve sosyal güvenlik mevzuatında da uygulamayı destekleyici düzenlemeler yapılacak.

Ticaret Bakanlığı'ndan edinilen bilgilere göre, hazırlıkları yürütülen pakette, sektörden gelen vergilendirmede kolaylık talepleri dikkate alındı.

Hem bahşiş gelirleri hem de motokurye faaliyetlerine yönelik yapılan düzenlemelerle, sektördeki işletmelerin ve çalışanların yükümlülükleri hafifletilecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.