Bakan Şimşek, kartla ödeme almayan işletmeleri uyardı: Esnaf nakitten vazgeçmiyor

Bakan Şimşek, kartla ödeme almayan işletmeleri uyardı: Esnaf nakitten vazgeçmiyor
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in kayıt dışı ekonomiyle mücadelesi devam etse de, esnaf ödemeleri nakit almayı tercih ediyor. Oto tamircilerinden özel kurslara, dişçilerden emlakçılara kadar birçok sektörde nakit ödemede ısrar sürüyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, esnafa yeni nesil ödeme cihazları kullanma zorunluluğu getirdiklerini belirterek, kart kabul etmeyenlere ceza uygulandığını söyledi. Bu kapsamda, son dönemde esnaf arasında "nakit ödeme" kelimesi sıkça duyulmaya başladı. Yükselen enflasyon ve düşen alım gücü nedeniyle büyük ödemeler bile nakit yapılmak isteniyor.

Ekonomim’de yer alan habere göre, ATM’lerden günlük 20 bin lira çekim limiti nedeniyle vatandaşlar birkaç gün önceden paralarını çekmeye başlamak zorunda kalıyor. Ayrıca 200 TL’lik banknotlarla yapılacak 65 bin liralık bir ödeme için tam 325 adet banknot taşınması gerekiyor. Bu sadece bale kursları için geçerli değil; spor aktiviteleri ve diğer özel hizmetlerde de peşin nakit ödeme talepleri sıkça görülüyor.

EMLAKÇIDAN DOKTORA NAKİT İSTEMİ ARTTI

Nakit ödeme talepleri sadece kurslarla sınırlı kalmıyor. Emlakçılar, kiralık ve satılık evlerde aldıkları komisyonları nakit olarak almakta ısrarcı. Bir kiracı, yeni tuttuğu evin 45 bin liralık komisyonunu nakit ödemek zorunda kaldığını belirtti. Nakliyeciler de nakit çalışan diğer meslek gruplarından. Bir nakliyat işlemi için 30 bin lira nakit ödeme yapmak zorunda kalan vatandaşlar, ATM’den para çekmek için defalarca farklı bankalara gitmek zorunda kalıyor.

Doktorlar, dişçiler, klinik psikologlar da bu furyadan geri kalmıyor. Muayene ve seans ücretleri, nakit olarak ödenmesi gereken kalemler arasında yer alıyor. 1500 liradan 8000 liraya kadar varan bu ödemeler, IBAN ile bile kabul edilmiyor. Maliye’nin son dönemde IBAN ile yapılan ödemelerde vergi kaçıran 250 mükellefe 250 milyon lira ceza kesmesi sonrasında, IBAN ile ödeme seçeneği de giderek ortadan kalkıyor.

ESNAFTA KAYITDIŞILIK

Oto tamircileri, kuaförler, tekel bayileri ve daha birçok esnaf kartlı ödeme sistemlerine karşı direniyor. POS cihazı bulundurmayan esnaf, kartla yapılan her işlemin otomatik olarak vergi kaydına girdiğini belirtiyor. Bir dükkan sahibi, "Devlet, 3 ayda bir karımıza ortak oluyor. Karttan geçen her şeye toplamda yüzde 40 oranında devlet el koyuyor. Ama elden aldığımız para kayıt dışı oluyor" diyerek durumu özetledi.

ÇALIŞANLARIN VERGİ YÜKÜ ARTIYOR

Esnafın bu şekilde vergi kaçırmaya çalıştığı bir dönemde, çalışanların vergi yükü daha da ağırlaşıyor. DİSK AR raporuna göre, asgari ücretli bir işçi toplam kazancının yüzde 29’unu vergi ve kesintilere ödüyor. 2024 yılında 39 bin 484 TL gelir vergisi olmak üzere, bir asgari ücretli yaklaşık 104 bin TL vergi ödüyor. Rapora göre, işçiler toplam vergi gelirlerinin yüzde 16’sını karşılarken, şirketlerin vergi payı yüzde 15,6’da kalıyor.

KARTLA ÖDEME KABUL ETMEYENLER UYARILDI

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışı ekonomiye karşı mücadelelerini sürdüreceklerini belirtti. Şimşek, tüm esnaf ve işletmelerin yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar kullanması gerektiğini, kartla ödeme kabul etmeyen işletmelere özel usulsüzlük cezaları kesildiğini vurguladı. "Bankaların komisyon oranlarının yüksekliğini gerekçe göstererek nakit ödemeyi tercih eden esnaf, vatandaşlardan komisyon farkı talep etmemeli" dedi.

Son dönemde bazı bankaların komisyon oranlarının yüzde 2’nin altına indiğini belirten Şimşek, vatandaşların yüksek tutarlı fark istenmesi durumunda bunu Gelir İdaresi’ne ihbar edebileceklerini ifade etti.

Bakanlık, yeni nesil ödeme kaydedici cihazları kullanmayan mükelleflere 200 bin liraya kadar ceza uygulanacağını açıkladı. Şimşek, "Bu cihazları kullanmayan banka ve ödeme kuruluşları da ceza kapsamına girecek" dedi.

-

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.