Bakan Şimşek uyardı: Kartla ödeme kabul etmeyen işletmelere yaptırım kapıda

Bakan Şimşek uyardı: Kartla ödeme kabul etmeyen işletmelere yaptırım kapıda
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kredi ve banka kartıyla ödeme kabul etmeyen işletmelere uyarıda bulundu. Şimşek, "Mükelleflerimizin, bu gerekçeyle komisyon farkını vatandaştan talep etme yoluna gitmemesi önem taşıyor" dedi.

Tüm esnaf ve işletmelerin yeni nesil ödeme cihazlarına geçiş yapması gerektiğini belirten Şimşek, banka kartı ya da kredi kartıyla ödeme kabul etmenin artık bir zorunluluk olduğunu söyledi.

Şimşek, "Bazı işletmelerin, bankaların komisyon oranlarının yüksekliği nedeniyle nakit ödemeye göre daha yüksek tutar talep ettiğini görüyoruz. Ancak mükelleflerin, komisyon farkını vatandaşa yansıtmamaları büyük önem taşıyor," ifadelerini kullandı.

KAYIT DIŞI EKONOMİYLE MÜCADELE

Şimşek, Bakanlığın kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında önemli adımlar attığını hatırlattı. Perakende satış yapan esnafın yeni nesil ödeme kaydedici cihazları kullanmasının zorunlu olduğunu vurgulayan Şimşek, bu cihazlar sayesinde POS ödemeleriyle fişin birleştirildiğini ve böylece kayıt dışı satışların önüne geçildiğini belirtti.

TEMMUZ 2024 SON TARİH

Bakan Şimşek, geçtiğimiz yıl yayınlanan tebliğ ile tüm mükelleflerin 1 Temmuz 2024'e kadar yeni nesil ödeme kaydedici cihazları kullanmaya başlaması gerektiğini, aksi takdirde cezai yaptırımların uygulanacağını vurguladı. Ayrıca, denetimlerde bu şartı yerine getirmeyen mükelleflere özel usulsüzlük cezaları kesileceğini belirtti.

KOMİSYON ORANLARINDA DÜŞÜŞ VAR

Şimşek, banka komisyon oranlarının bazı işletmeler tarafından yüksek gösterildiğine dikkat çekti. Ancak son dönemde bankaların komisyon oranlarının yüzde 2'nin altına düştüğünü belirtti ve vatandaşların bu konularda Gelir İdaresi Başkanlığı'na (GİB) ihbarda bulunabileceğini hatırlattı.

BANKA VE POS KURULUŞLARINA DA CEZA

Bakan Şimşek, yeni nesil ödeme kaydedici cihaz alması gereken mükelleflere yalnızca POS cihazı veren banka ve ödeme kuruluşlarına da ceza kesildiğini belirtti. Hatalı cihazların kullanılmasına izin veren kuruluşlara uygulanan ceza tutarının 200 bin liraya kadar yükseltildiğini ve bu tutarın her yıl artırılacağını ifade etti.

Bakanlığın, kayıt dışılıkla mücadeleye kararlılıkla devam edeceğini belirten Şimşek, vergide adalet ve etkinlik sağlama çalışmalarının da sürdüğünü sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.