Bakan Şimşek'ten 'enflasyon düzeltmesi' kararı: 1,5 milyon mükellef kapsam dışına çıkıyor

Bakan Şimşek'ten 'enflasyon düzeltmesi' kararı: 1,5 milyon mükellef kapsam dışına çıkıyor
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyon muhasebesi konusunda önemli bir adım atarak, küçük işletmeleri rahatlatacak düzenlemeleri duyurdu. Şimşek, "Yaklaşık 1,5 milyon gelir ve kurumlar vergisi mükellefini geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi kapsamından çıkarıyoruz" ifadelerini kullandı.

Son dönemde reel sektörün en çok konuştuğu konulardan biri olan enflasyon muhasebesi konusunda, ekonomi yönetimi küçük işletmeler için yeni bir düzenleme kararı aldı. Bakan Şimşek, 2023 yılı sonu itibarıyla cirosu 50 milyon liranın altında olan işletmelerin, 2024'ün ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi yapmak zorunda olmayacağını belirtti.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Şimşek, "Küçük işletmelere kolaylık sağlamak amacıyla yaklaşık 1,5 milyon mükellefi geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi kapsamından çıkarıyoruz" dedi. Ayrıca, meslek kuruluşlarının talebi doğrultusunda 2023 yıl sonuna kadar enflasyon düzeltmesinin ertelendiğini hatırlatan Şimşek, bu sürecin devam etmesi için gerekli düzenlemeleri yaptıklarını ifade etti.

VERGİSİZ BİLANÇOLAR VE ERTELENEN BEYANNAMELER

Bakan Şimşek, 2023 yılı sonunda vergi ödenmeden bilançoların düzeltildiğine dikkat çekerek, 2024 yılı ikinci geçici vergi döneminde enflasyon düzeltmesi uygulanmış beyannamelerin verilme süresini 6 Eylül’e kadar uzattıklarını da belirtti. Bu sayede, cirosu düşük olan işletmelerin, yatırım döneminde olan ancak henüz faaliyete geçmemiş olanlar da dahil, enflasyon düzeltmesi nedeniyle vergi yüküyle karşılaşmaması amaçlanıyor.

Şimşek, TOBB, MÜSİAD ve TÜRMOB gibi kuruluşlarla yapılan istişareler sonucunda küçük işletmelerin enflasyon düzeltmesinden daha az etkilenmesini sağlamak için yeni kararlar aldıklarını da duyurdu. "Yaklaşık 1,5 milyon gelir ve kurumlar vergisi mükellefini geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi kapsamından çıkarıyoruz. 2023 yılı sonu itibarıyla cirosu 50 milyon liranın altında olan işletmelerin 2024 yılı ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi yapmasına gerek olmayacak" dedi.

‘İLGİLİ BİRİMLERE TALİMATLARIMIZI VERDİK’

Yatırım yapan mükellefler için yeni bir model üzerinde çalıştıklarını açıklayan Şimşek, enflasyon düzeltmesinin yatırım maliyetlerini artırmaması gerektiğini ve bu konuda özel formüller üzerinde çalıştıklarını ifade etti. Şimşek, "Yatırım yapan mükellefler için enflasyon düzeltmesinde kolaylık sağlayacak formüller üzerinde çalışıyoruz. Uygulamanın yatırım maliyetlerini artırmaması için ilgili birimlere talimatlarımızı verdik" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.