Bakan Şimşek’ten enflasyon mesajı: Düşüş için tarih verdi

Bakan Şimşek’ten enflasyon mesajı: Düşüş için tarih verdi
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, New York temasları kapsamında iş dünyasına uyarılarda bulundu. Türkiye'deki enflasyonun bu yıl yüzde 40-42 bandında gerçekleşmesinin beklendiğini belirten Şimşek, gelecek yıl yüzde 20’nin altına ineceğini ifade etti.

Birleşmiş Milletler 79. Genel Kurulu için New York’ta bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a eşlik eden Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisine dair önemli açıklamalarda bulundu. Şimşek, Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) ABD şubesinin düzenlediği toplantıda, enflasyon ve büyüme başta olmak üzere Orta Vadeli Program’a (OVP) ilişkin gelişmeleri paylaştı.

Bakan Şimşek, enflasyonun hala yüksek seviyelerde seyrettiğini vurgulayarak, bu yıl enflasyonun yüzde 40-42 aralığında kalmasının öngörüldüğünü belirtti. Öte yandan Şimşek, 2024’te yüzde 20’nin altına ineceğini ve 2025 yılında tek haneli rakamlara ulaşmayı hedeflediklerini dile getirdi.

"CARI AÇIK ARTIK BİR SORUN DEĞİL"

Bloomberg News tarafından toplantı hakkında doğrudan bilgi sahibi kaynaklara dayandırılan habere göre, Türkiye'nin geçtiğimiz yıl ciddi bir cari açık problemi yaşadığını hatırlatan Şimşek, alınan tedbirler sayesinde bu açığın 57 milyar dolardan 20 milyar doların altına düştüğünü belirtti. Cari açığın artık bir endişe kaynağı olmadığını vurgulayan Şimşek, "İlave tedbirler gerekecek, ancak şu an çok daha yönetilebilir bir dış dengeye sahibiz" dedi.

REZERVLERDE BÜYÜK İYİLEŞME

Rezerv konusuna da değinen Şimşek, geçen yıl yaşanan rezerv yetersizliğinin artık geride kaldığını ifade ederek, net rezervlerde 95 milyar dolarlık bir iyileşme kaydedildiğini belirtti. Rezervlerdeki bu artışı, ekonomi programına duyulan güvenin yansıması olarak nitelendiren Şimşek, Türkiye'nin dış finansmana erişiminde de muazzam bir iyileşme yaşandığını söyledi.

"2025’TE ENFLASYON GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE DÜŞECEK"

Şimşek, dezenflasyon sürecinin başladığını ve 2025'te enflasyonun güçlü bir şekilde düşeceğini öngördüklerini belirterek, "Para politikasının etkisiyle 2025 yılında enflasyonu ciddi oranda azaltacağız. Ayrıca maliye politikası da daha destekleyici olacak. İş dünyasına özellikle sesleniyorum; stok ve fiyatlama politikalarınızı bu doğrultuda yaparsanız yanlış tarafta durmamış olursunuz. Enflasyon iniyor, bizim hedeflerimizi göz önünde bulundurmanız sizin için avantaj olur." şeklinde konuştu.

BÜYÜMEDE YAVAŞLAMA GEÇİCİ

Büyüme ile enflasyon arasında ters bir ilişki olmadığını vurgulayan Şimşek, güçlü ve sürdürülebilir büyümenin temellerini attıklarını belirtti. Türkiye’de büyümenin geçici olarak yavaşladığını ifade eden Şimşek, “Bu durum kimseyi karamsarlığa düşürmesin. Türkiye'nin bünyesi güçleniyor ve enflasyonu indirirken sürdürülebilir büyümenin kapılarını açıyoruz.” dedi.

KAYIT DIŞILIKLA SIKI MÜCADELE

Bütçe açığını aşağı çekmek için sadece vergi oranlarını artırmakla kalmayacaklarını, kayıt dışılıkla mücadeleye de odaklanacaklarını ifade eden Bakan Şimşek, "Kayıt dışılık, verimsizlik ve adaletsizlik demek. Kayıt dışı çalışanlar bilsin ki, Maliye mutlaka kapılarını çalacak." dedi. Türkiye’deki tüm mükelleflerin her yıl denetleneceği ve vergi avatarlarıyla çapraz kontrollerin yapılacağını da belirtti.

YAPISAL DÖNÜŞÜMLE DAHA SAĞLAM BİR EKONOMİ

Cari açıkta düzelmelerin sürdüğünü ve bunu kalıcı hale getirmek için yapısal dönüşümlerin başladığını belirten Şimşek, doğalgaz ve petrol üretimi başta olmak üzere yeşil dönüşüm ve yeni sanayi politikalarının Türkiye’yi cari fazlaya taşıyacağını söyledi. Şimşek, bu dönüşümün Türkiye’nin hikayesini güçlendireceğini ve büyük fırsatlar sunacağını ifade etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.