Bakanlık detaylarıyla açıkladı: 1 Ocak'tan itibaren tüm meslekler için geçerli olacak!

Bakanlık detaylarıyla açıkladı: 1 Ocak'tan itibaren tüm meslekler için geçerli olacak!
Hazine ve Maliye Bakanlığı, mükelleflerin günlük gelirlerini inceleyerek yıllık ve aylık ortalamaları belirleyecek. Beyan edilen gelir ile gerçek kazanç arasında yüzde 20’den fazla fark olanlar izaha çağrılacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından getirilen yeni düzenlemeye göre, beyan edilen gelir ile gerçek hasılat arasında yüzde 20 fark olan mükellefler izaha davet edilecek. Bakanlık, bu yeni sistemle mükelleflerin günlük, aylık ve yıllık hasılatlarını daha yakından takip edecek. Düzenleme kapsamında birçok sektöre yönelik uygulamalar hayata geçirilecek.

TEKNOLOJİ VE SANAYİ SEKTÖRÜNE ÖZEL AVANTAJLAR

Bakanlığın yaptığı açıklamaya göre, hizmet erbabına yönelik bazı koşullarla getirilen vergi istisnaları, özellikle teknogirişim şirketlerini hedef alıyor. Bu şirketler, çalışanlarına verdikleri hisse senetlerinde vergi avantajından yararlanabilecek. İlgili düzenlemeler, pay senetlerinin elde tutulma süresine bağlı olarak farklı oranlarda uygulanacak.

HİZMET ERBABINA YENİ VERGİ İSTİSNALARI

Yeni tebliğ ile hizmet erbabına verilen hisse senetlerinin daha uzun süre elde kalmasını teşvik eden düzenlemeler de yürürlüğe girdi. Bu kapsamda, hizmet erbabının kazandığı hisse senetlerinin elde tutulma süresine göre vergi oranları farklılık gösterecek. Böylece 7-10 yıl arası elde tutulan paylar için vergi ziyaı cezası uygulanmadan gecikme faizi tahsil edilecek.

HASILAT FARKI OLANLAR İZAHA DAVET EDİLECEK

Ticari ve serbest meslek faaliyetlerinde bulunan mükellefler için gelir tespitini kolaylaştırmak adına yeni bir vergi güvenliği mekanizması oluşturuldu. Bu kapsamda mükelleflerin günlük, aylık ve yıllık hasılatları incelemeye alınacak ve fark tespit edilenler izaha davet edilecek.

GÜNLÜK ORTALAMA HASILAT HESAPLANACAK

Mükelleflerin günlük hasılatları, ayda en az üç defa yapılan yoklamalarla tespit edilecek. Yoklamalar sonucunda belirlenen günlük ortalama hasılatlar, ay ve yıl bazında hesaplanarak, beyan edilen gelirle karşılaştırılacak. Fark yüzde 20’yi aşarsa mükellefler izaha çağrılacak ve izahat veremeyenler hakkında yasal süreç başlatılacak.

SEKTÖRLER GENİŞ KAPSAMDA İZLENECEK

Restoran işletmecileri, kuyumcular, kuaförler, diş hekimleri, turizm sektörü ve plastik cerrahi gibi birçok meslek grubuna yönelik hasılat tespitleri yapılacak. Özellikle sezonluk çalışan işletmelerin, hafta sonu ve tatil günlerinde faaliyet gösterip göstermedikleri de dikkate alınarak, hasılatları incelenecek.

MÜKELLEFLER RİSK ANALİZİ İLE BELİRLENECEK

Hazine ve Maliye Bakanlığı, hangi mükellefler üzerinde yoklama yapılacağını belirlemek için risk analizleri gerçekleştirecek. Risk analizi sonucunda beyan edilen gelir ile harcamalar arasında uyumsuzluk görülen mükellefler izleme altına alınacak. Özellikle lüks tüketim ürünleri satan işletmeler ve yüksek gelir grupları daha yakından izlenecek.

KAPSAMDA OLAN MESLEKLER

Yeni tebliğ ile restoran işletmecileri, kuyumcular, kuaförler, diş hekimleri, su sporları faaliyetleri gerçekleştirenler ve güzellik salonu işletenler gibi birçok meslek grubunun günlük hasılatları denetlenecek. Bu mesleklerin gerçek gelirlerinin tespiti için düzenli olarak yapılan yoklamalar sonucunda elde edilen veriler dikkate alınacak.

1 OCAK 2025’TE YÜRÜRLÜKTE

Yapılan bu düzenlemeler, 1 Ocak 2025 itibarıyla resmen yürürlüğe girecek. Bu tarihten itibaren, belirlenen sektörlerde faaliyet gösteren mükelleflerin günlük hasılatları daha sıkı bir şekilde kontrol edilecek ve beyan edilen gelirle karşılaştırılacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.