Beklenti anketi açıklandı: Konut fiyatları artacak mı, düşecek mi?

Beklenti anketi açıklandı: Konut fiyatları artacak mı, düşecek mi?
Konut fiyatlarının geleceği hakkında merak sürüyor. Önümüzdeki 6 ay içinde kredi faiz oranlarında bir artış beklenmediği için, kredili konut satışlarında artış ve birinci el satışlardaki düşüşte yavaşlama öngörülüyor.

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (Konutder) Sektörel Beklenti Anketi'nin ikinci çeyrek anketini açıkladı. Buna göre, konut üreticileri önümüzdeki dönem için daha olumlu bir hava bekliyor. Ankete katılan Konutder üyeleri, kredi faiz oranlarının önümüzdeki 6 ay içinde artmayacağını düşünüyor.

Üyelerin üçte biri faiz oranlarının düşeceğini, üçte ikisi ise aynı kalacağını öngörüyor. Kredi faizlerinin sabit kalması veya düşmesi durumunda, kredili konut satışlarının artması bekleniyor.

TÜİK’E GÖRE SATIŞ RAKAMLARI

TÜİK verilerine göre, Türkiye genelinde konut satışları ocak-mayıs döneminde yüzde 3,4 azalarak 465 bin 761 adet oldu. Aynı dönemde ipotekli konut satışları ise yüzde 58,7 düşerek 44 bin 602 adede geriledi.

FİYAT VE MALİYET BEKLENTİLERİ

Ankete göre, Konutder üyelerinin yarısı konut fiyatlarının sabit kalacağını düşünürken, fiyatların artacağını bekleyenlerin oranı önceki ankete göre yüzde 63,6’dan yüzde 36,4’e düştü. Fiyatların düşeceğini öngörenlerin oranı ise yüzde 13,6’da kaldı. Daha önce maliyetlerin artacağını düşünen üyelerin sayısında da azalma gözlendi.

Üyelerin yüzde 22,7’si gelecek 6 ayda konut maliyetlerinin sabit kalacağını belirtirken, yüzde 77,3’ü maliyet artışının devam edeceğini düşünüyor. İşçilik ve malzeme maliyetlerinin artacağını bekleyen üye sayısında da bir artış var.

KONUT ÜRETİMİNDE DURAĞANLIK BEKLENTİSİ

Konut üretiminde artış beklenmiyor. Ankete katılan üyelerin hiçbirisi konut üretim adetlerinin artacağını düşünmezken, yüzde 63,6’sı sabit kalacağını, yüzde 36,4’ü ise azalacağını öngörüyor. Kentsel dönüşüm projelerinde de benzer bir durum mevcut; üyelerin yüzde 45,5’i üretimin sabit kalacağını bekliyor.

Satış beklentilerine bakıldığında, üyelerin yüzde 59,1’i önümüzdeki 6 ayda birinci el satış adetlerinde değişim beklemiyor. Geçmiş dönemde konut satışlarının azalacağını düşünen üye oranı yüzde 59,1 iken, bu oran yüzde 27,3’e düştü. Artış bekleyenlerin oranı ise yüzde 4,5’ten yüzde 13,6’ya yükseldi.

Yabancıya satışlarda da artış beklenmiyor; üyelerin yarısı satışların azalacağını, diğer yarısı ise aynı kalacağını düşünüyor. Ancak, hiçbir üye yabancıya satışların artacağını öngörmüyor. Üyelerin çoğunluğu kiraların ise gelecek 6 ayda artacağını düşünüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.