Bir çok şirket ABD'nin listesinde: Rusya'ya yaptırım dalgası Türkiye'ye ulaştı

Bir çok şirket ABD'nin listesinde: Rusya'ya yaptırım dalgası Türkiye'ye ulaştı
ABD Maliye ve Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşına destek veren 400’den fazla kişi ve kuruluşa yeni yaptırımlar getirdi. Yaptırım listesinde, Türk vatandaşlığına sahip bir isim ve Türkiye merkezli şirketler de yer aldı.

ABD, Rusya’ya yönelik yaptırımlarını genişleterek hem Rusya içinde hem de yurtdışındaki kişi ve kuruluşları hedef aldı. Yaptırım listesine, Çin, Avrupa, Orta Doğu ve Rusya’dan pek çok kişi ve kuruluşun yanı sıra, Türkiye merkezli şirketler de dahil edildi.

ABD MALİYE BAKANLIĞI’NDAN SERT AÇIKLAMA

ABD Maliye Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo, “Rusya ekonomisi, Kremlin’in askeri-endüstriyel kompleksinin hizmetine dönüştü. Maliye Bakanlığı’nın eylemleri, Başkan Biden ve G7 liderlerinin Rusya’nın askeri-endüstriyel temelli tedarik zincirlerini ve ödeme kanallarını bozma taahhütlerini uygulamaya devam ettiklerini gösteriyor” dedi. Adeyemo, dünya çapındaki şirketlerin Rusya’nın askeri-endüstriyel tedarik zincirlerini desteklememesi gerektiğini vurguladı.

ZELENSKİ’ DEN DESTEK MESAJI

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, ABD’ye teşekkür ederek, yaptırımların Rusya'nın “Ukrayna'ya karşı saldırgan bir savaş yürütme yeteneğini” daha da zayıflatacağını belirtti. Zelenski, “Rusya saldırganlığını sürdürdükçe, ona karşı baskı devam etmeli ve arttırılmalıdır” dedi.

YAPTIRIMLARIN GEREKÇELERİ

ABD Maliye Bakanlığı, yaptırımların nedenlerini dört ana başlık altında sıraladı: “Yaptırımlardan kaçınma, yaptırımları ihlal etme ve yaptırımları geri çekme”, “Rusya’nın teknolojik altyapısı”, “Rusya’nın stratejik metal ve madencilik sektörü” ve “Rus finansal teknolojisi”. Türkiye, Çin, İsviçre ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden yüzlerce kişi ve kuruluş, bu gerekçelerle yaptırım listesine alındı.

ASKERİ TEÇHİZAT TEDARİK AĞI LİSTENİN BAŞINDA

Yaptırım listesinde yer alan ilk Türkiye bağlantılı kişi, İtalyan vatandaşı Giulio Sfoglietti oldu. ABD Maliye Bakanlığı’na göre Sfoglietti, Rus ordusu için 150 milyon doları aşan değerlerde askeri teçhizat, mühimmat ve silah edinmek için Türkiye’den bir kolaylaştırıcının da yer aldığı bir tedarik ağı kurdu. 

ABD Maliye Bakanlığı, Türkiye merkezli Enütek Makina Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nin, daha önce yaptırım listesine alınmış olan Rusya merkezli Promtekh şirketine, Fransa ve Hong Kong üzerinden yüksek öncelikli mallar gönderdiğini açıkladı. Enütek’in, Promtekh iştiraklerine “elektronik entegre devreler ve seramik kapasitörler” gibi çift kullanımlı teknolojiler sevk ettiği belirtildi.

GİZLİ TEDARİK AĞLARI

ABD, Rusya’ya yönelik yaptırımlar kapsamında Türkiye’deki Whitestone Bilişim Ticaret ve Sanayi Limited Şirketi’ni de listeye ekledi. Whitestone’un, Rusya'nın istihbarat servisleriyle bağlantılı alıcılara tedarik faaliyeti için ödemeleri işlediği belirtildi.

Ayrıca, Türkiye merkezli Hidropark Hidrolik Pnomatik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi ve Feva Dış Ticaret Limited Şirketi de, Rusya’ya üretim ekipmanları tedarik ettikleri gerekçesiyle yaptırım listesine alındı.

ABD Ticaret Bakanlığı da ihracat kontrol listesine 123 yeni kuruluş ekledi. Bu kuruluşların 8’i Türkiye merkezli. Türkiye’den bazı şirketlerin isimleri açıkça belirtilmezken, “Address 01” olarak tanımlandı. Listede yer alan diğer şirketler arasında All Global Trading Elektronik Dis Ticaret Ltd Sti, ASR Trans Lojistik ve Dis Tic Ltd Sti, Biopharmist Medikal Urunler Dis Ticaret LTD STI ve Confienza Pazarlama ve Ticaret Anonim Sirketi bulunuyor.

ABD’nin bu hamleleri, Rusya’ya yönelik uluslararası baskıyı artırma ve ülkenin askeri-endüstriyel tedarik zincirlerini kırma hedeflerini yansıtıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.