Bireysel krediler coştu: 40 milyon vatandaş borçlu!

Bireysel krediler coştu: 40 milyon vatandaş borçlu!
Hayat pahalılığı ve Türk Lirası'ndaki değer kaybı nedeniyle alım gücü gerileyen vatandaş, çareyi kredi ve kredi kartlarına sarılmakta buldu. Buna göre, bireysel krediler, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) verilerine göre %65 artarak 3.1 trilyon TL'ye ulaştı. Vatandaşın kredi borçları yüzde 65 artışla 3 trilyonu aşarken, borçlu kişi sayısına yaklaşık 2 milyon daha eklendi. İşte ayrıntılar...

Türkiye'de yüksek faizlere rağmen kredi ve kredi kartlarıyla geçinmeye çalışan vatandaşın borcu her geçen yıl katlanıyor. Bankalar ve banka dışı finansal kuruluşlar tarafından kullandırılan bireysel krediler, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) verilerine göre, yüzde 65 artarak 3.1 trilyon TL’ye ulaştı.

KARAR'ın haberine göre, bireysel kredilerin yüzde 99’u bankalar tarafından kullandırılırken, bireysel kredilerin yüzde 46’sını kredi kartları, yüzde 29’unu ihtiyaç kredileri, yüzde 15’ini konut kredileri, yüzde 3’ünü taşıt kredileri ve yüzde 7’sini kredili mevduat hesabı oluşturdu.

1 TRİLYONLUK BORÇ YAKIN TAKİPTE

TBB’nin açıkladığı sorunlu ve yeniden yapılandırılan kredilere ilişkin verilere göre ‘yakın izlemedeki kredi’ tutarı 2023 sonunda bir önceki yıla göre yüzde 41'lik artışla 263 milyar lira artışla 912 milyar TL’ye yükseldi. Tahsili gecikmiş krediler ise 28 milyar lira (yüzde 18) artışla 182 milyar liraya ulaştı. Böylece bankacılık sektörünün takipteki krediler yanında yakın izleme kapsamındaki sorunlu kredi hacmi 2023 sonu itibarıyla 1 trilyon 94 milyar lirayı buldu.

40 MİLYON BORÇLU

Takipteki krediler hariç, bireysel kredi kullanan kişi sayısı ise son bir yılda yaklaşık 2 milyon kişi artarak 40.3 milyon kişi olurken, ortalama kredi bakiyesi ise 76.8 bin TL seviyesinde kayıtlara geçti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.