BRICS muamması çözülmeden Çin'le iş birliği iddiası: 'Bakan Bayraktar Çin'e gidiyor'

BRICS muamması çözülmeden Çin'le iş birliği iddiası: 'Bakan Bayraktar Çin'e gidiyor'
Türkiye'nin BRICS'e üyelik için resmen başvurduğuna dair söylentiler henüz açıklığa kavuşmamışken şimdi de Çin'le iş birliği iddiası gündeme geldi. İddiaya göre Türkiye, nadir toprak elementleri yataklarını işlemek için Çin ile ortaklık kurmaya çalışıyor.

2 gün önce, BRICS'e üyelik için resmen başvurulduğu haberini yayımlayan Bloomberg; bu kez de Çin ile işbirliğine gidildiğini, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın ekim ayında konuyla ilgili Çin'i ziyaret edeceğini duyurdu. Habere göre bu potansiyel ortaklık, ülkeyi Çinli elektrikli araç ve pil üreticileri için daha cazip hâle getirebilir.

İsmi açıklanmayan kaynaklara dayandırılan haberde, Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar liderliğindeki heyetin ekim ayında üst düzey görüşmeler yapmak üzere Çin’e gideceğine yer verildi.

ÇİN, ESKİŞEHİR'DEKİ REZERVLERİ MARKAJA ALDI

Türkiye'nin iki yıl önce Eskişehir yakınlarındaki Beylikova'da keşfettiği dünyanın en büyük ikinci nadir toprak minarelleri rezervi, olası iş birliğinin kurulmasında büyük paya sahip olacak.

DEVLET BAŞKANLARI KAZAKİSTAN'DA GÖRÜŞMÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, temmuz ayı başında Kazakistan’da bir araya geldiği Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile yüksek teknoloji uygulamasında kullanılan bazı metallerin geliştirilmesi konusunda yapılabilecek iş birliklerini görüşmüştü.

Çinli üreticiler, Türkiye’nin Gümrük Birliği üyeliğinden yararlanarak Avrupa’daki pazar paylarını artırmaya çalışıyorlar. Türkiye halihazırda BYD ve Chery Automobile Co Ltd. ile ülkede fabrika yatırımları için müzakereler yürütüyor.

'TÜRKİYE'Yİ TEDARİK ZİNCİRİNDE SÖZ SAHİBİ YAPACAĞIZ'

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 19 Temmuz'da "Nadir Toprak Elementleri Araştırma ve İnovasyon Kapasitesinin Geliştirilmesi Projesi"nin açılışında yaptığı konuşmada, “Ülkemizi küresel nadir toprak elementleri tedarik zincirinde önemli bir oyuncu hâline getirecek endüstriyel ölçekteki tesisi devreye alacağız.” demiş, “Türkiye’yi elektrikli araçlar, batarya ve yenilenebilir enerji teknolojilerinde ham maddeden son ürüne üretim zincirinin farklı halkalarında da söz sahibi konuma taşıyacağız.” ifadesini kullamıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.