Bu yılın zam şampiyonu belli oldu: Fiyatı yüzde 179 arttı

Bu yılın zam şampiyonu belli oldu: Fiyatı yüzde 179 arttı
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bu yıl markette en büyük fiyat artışının yüzde 179,1 ile beyaz lahanada görüldüğünü açıkladı. Bayraktar, onu yüzde 135 ile mandalina, yüzde 115,2 ile patlıcan ve pırasanın izlediğini açıkladı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2024 yılına dair açıklamalarında market fiyatlarının yüksek seyretmeye devam ettiğini belirtti. Geçen yılın verileriyle kıyaslandığında, en büyük fiyat artışının beyaz lahana üzerinde yaşandığı ifade edildi. Bayraktar, "Geçen yıla göre bu yıl markette en fazla fiyat artışı yüzde 179,1 ile beyaz lahana da görüldü," dedi.

Açıklamada, üretici fiyatlarında da önemli değişiklikler gözlemlendi. Üreticide en fazla artış, yüzde 276,5 ile mandalinada görüldü. Mandalinayı, yüzde 270,4 ile karnabahar ve yüzde 166,2 ile beyaz lahana izledi.

PATATES FİYATLARI DÜŞTÜ

Üretici tarafında en büyük fiyat düşüşü ise patateste yaşandı. Patatesin fiyatı, geçen yıla göre yüzde 59,8 oranında gerileyerek, üreticiyi zor durumda bırakıyor. Bayraktar, “Patateste bu yıl rekoltenin yüksek olması, üretici fiyatlarının geçen senenin altına düşmesine neden oldu,” diyerek, patates üreticilerinin zor durumda olduğuna dikkat çekti.

ÜRETİCİ VE MARKET FARKI GİDEREK AÇILIYOR

Üretici ile market arasındaki fiyat farkları ise dikkat çekici boyutlara ulaştı. Limon fiyatlarındaki fark yüzde 312,3 ile en yüksek seviyeye çıktı. "Aralık ayında üretici ve market arasındaki fiyat farkı en fazla yüzde 312,3 ile limonda görüldü," diyen Bayraktar, marketlerde limonun 30 liraya satılırken üreticinin 7 lira kazandığını belirtti.

Bayraktar, Aralık ayında markette takip edilen 41 ürünün 24'ünde fiyat artışı, 17'sinde ise fiyat azalışı görüldüğünü söyledi. Beyaz lahana fiyatları yüzde 75,6 artarken, patlıcan ve yeşil soğan da ciddi fiyat artışı gösterdi.

GİRDİ MALİYETLERİ YÜKSELİYOR

Tarım ürünlerinin girdi maliyetleri de hızla artıyor. Gübrelere, tarım ilaçlarına ve süt yemine yapılan zamlar üreticilerin maliyetlerini artırıyor. Bayraktar, "Aralık ayında gübre fiyatları, geçen yılın Aralık ayına göre ciddi bir şekilde arttı," diyerek üreticilerin daha pahalı girdi maliyetleriyle karşı karşıya kaldığını vurguladı.

Bayraktar, hükümetin çözüm olarak Tarım Kredi ve Toprak Mahsulleri Ofisi’nin doğrudan üreticiden alım yapmasını önerdi. Bu sayede, üreticiyle market arasındaki fiyat farklarının azaltılabileceği ve üreticilerin daha adil bir fiyatla ürünlerini satabileceği dile getirildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.