Çin'in ulusal pazardaki yeri AB'yi ikiye böldü: Ortaklık mı, rekabet mi?

Çin'in ulusal pazardaki yeri AB'yi ikiye böldü: Ortaklık mı, rekabet mi?
Avrupa Birliği (AB) liderleri, Çin'i otomobil sektöründe hem bir ortak hem de bir rakip olarak görüyor. Çin yatırımlarını korumak isteyenler ile yerel pazarlarını Çin'in etkisinden uzak tutmak isteyen AB ülkeleri arasında görüş ayrılığı bulunuyor.

AB liderleri, geçtiğimiz yaz yapılan zirve sonuç bildirgesinde Çin'i "ortak, rakip ve sistemsel tehdit" olarak tanımlamıştı. Bu belirsizlik, Avrupa Komisyonu’nun Çin yapımı elektrikli araçlara yüzde 35,3’e varan ağır gümrük vergileri uygulama kararında da kendini gösterdi. Komisyon, bu kararla üye devletler arasındaki farklılıkları gidermek için devreye girdi.

Almanya'nın başını çektiği Macaristan, Malta, Slovenya ve Slovakya gümrük vergisi uygulamasına karşı çıkarken, diğer ülkeler kararsız kaldı ya da çekimser oy kullandı. Toplamda 12 ülke çekimser kalırken, Bulgaristan, Fransa, Polonya gibi 10 ülke Komisyon'un teklifini destekledi.

AB ÜLKELERİNDE FARKLI KARARLAR

Macaristan, Çinli otomobil firması BYD'nin ülkesine yatırım yapması sonrası gümrük tarifelerine karşı çıkarken, İspanya çekimser kalarak Çin yatırımlarını çekmeye devam etmeyi tercih etti. Nisan ayında Chery Auto’nun İspanya'da üretim yapmak için EV Motors ile anlaşma imzalaması bunun bir göstergesi oldu.

Öte yandan Fransa ve İtalya gibi ülkeler, Çin'de daha az satış yapan güçlü otomotiv sektörlerine sahip oldukları için gümrük tarifelerini destekliyorlar. Fransa, son yıllarda sanayiye daha fazla ağırlık vererek tarım ve lüks sektörlere olan bağımlılığını azaltmayı hedefliyor.

thumbs-b-c-d246a766bb9c349c499a7e1c80b120b3.jpg

ALMANYA’NIN KARŞI TUTUMU

AB’nin en büyük ekonomisi Almanya, gümrük vergilerine karşı çıkan başlıca ülkelerden biri oldu. Almanya, özellikle Volkswagen gibi büyük otomobil üreticilerinin Çin pazarındaki çıkarlarını savunmak amacıyla bu karara karşı çıkıyor. Euronews'de yer alan habere göre, ekonomist Alicia Garcia Herrero, Almanya’nın bu tavrının arkasında, "Volkswagen’in artık Avrupa’dan ihracat yapmaması ve Çin’de üretilen Alman otomobillerinin desteklenmesi" olduğunu belirtiyor.

SATIŞ YERİNE YATIRIM MI?

Bazı AB ülkeleri, Çin’e daha fazla yatırım çekmeye çalışırken, diğerleri sübvansiyonlu Çin mallarının yerel pazarları tehlikeye atacağını düşünüyor. Bir diğer ekonomist Victor Crochet,ise "Komisyon'un asıl amacı, Çinlilerin ürünlerini Avrupa’ya ihraç etmek yerine burada yatırım yapmalarını sağlamaktır" ifadelerini kullandı. Ancak bu yaklaşım, yatırım çekme ile ucuz Çin ithalatını dengeleme konusunda AB'yi zorlu bir pozisyona sokuyor.

AB’NİN TARİFELERİ YETERSİZ Mİ?

Her ne kadar AB, Çin’e yönelik gümrük vergileri uygulamaya başlamış olsa da, bu tarifeler Brezilya, Kanada, Türkiye ve ABD gibi ülkelerdeki muadillerine kıyasla daha düşük seviyede kalıyor. Herrero, Çin elektrikli araçlarının yüzde 55’inin Avrupa’ya ihraç edildiğini ve başka gidebilecekleri bir pazarın olmadığını dile getiriyor.

ÇİN’DEN MİSİLLEME

AB'nin bu hamlesine karşı Çin de boş durmadı. Çin, Dünya Ticaret Örgütü’ne başvurarak AB'nin geçici gümrük vergilerine misilleme yapmaya hazırlanıyor. Ayrıca Fransız konyağı, domuz eti ve Avrupa süt ürünlerine ek vergiler uygulamakla tehdit ediyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.