Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: 2025 bütçesi sosyal refahı artıracak, enflasyonu düşürecek

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: 2025 bütçesi sosyal refahı artıracak, enflasyonu düşürecek
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı konuşmada, 2025 yılı Merkezi Yönetim Bütçesi'nin sosyal refahı artırmayı hedefleyen, yatırım, istihdam, üretim ve ihracat destekleyici bir nitelikte olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2023 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi’nin genel görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Yılmaz, 2025 yılı bütçesinin, işçi, esnaf, emekli, genç ve yaşlı gibi toplumun tüm kesimlerinin ihtiyaçları gözetilerek hazırlandığını ve sosyal refahı artırma hedefi taşıdığını belirtti.

Yılmaz, bütçenin yalnızca sosyal refah değil, aynı zamanda Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bölgelerde yeniden imar çalışmalarına da kaynak sağladığını ifade etti. Üç ana başlık altında yürütülen bu çalışmaları "konut ve işyeri inşası, altyapı tamiratı ve ekonomik-sosyal hayatın canlandırılması" olarak sıralayan Yılmaz, "Bu yıl sonuna kadar 2,6 trilyon lira harcama yapılması tahmin ediliyor" dedi.

ENFLASYON HEDEFİ YÜZDE 20'NİN ALTI

Yılmaz, Türkiye’nin enflasyonla mücadelesinin devam ettiğini vurgularken, son dört ayda enflasyonda 26 puanlık bir düşüş yaşandığını belirtti. Yılmaz, "2024 sonunda enflasyonun yüzde 20’nin altına inmesini hedefliyoruz. 2026 yılına geldiğimizde ise tek haneli bir rakam hedefliyoruz" şeklinde konuştu. Enflasyon oranlarının düşürülmesinin, ekonomik ve sosyal istikrar için hayati öneme sahip olduğunu vurgulayan Yılmaz, özellikle temel mallarda fiyatların daha çok hissedilir oranda düşeceğini ifade etti.

BÖLGESEL EŞİTSİZLİKLERDE AZALMA

Bölgesel eşitsizliklerin son 20 yılda azaldığını belirten Yılmaz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yapılan altyapı ve güvenlik yatırımlarıyla ekonomik kalkınmanın güçlendiğini söyledi. Ayrıca Türkiye’nin bölgesel projelerine değinen Yılmaz, Irak’tan geçen ve Doğu-Güneydoğu Anadolu’yu da kapsayan "Kalkınma Yolu Projesi"nin Türkiye’ye yeni bir perspektif kazandıracağını belirtti. Zengezur Koridoru’nun da Kafkasya ve Türk Cumhuriyetleri ile Türkiye’yi birbirine bağlayacak önemli projeler arasında olduğunu vurguladı.

BÜTÇE AÇIKLARI VE KAMU HARCAMALARI AZALTILIYOR

ılmaz, bütçe açıklarında düşüş sağlandığını ve bu yıl yüzde 4,9 olarak öngörülen bütçe açığının, gelecek yıl yüzde 3,1’e çekilmesinin hedeflendiğini açıkladı. Kamu harcamalarının milli gelire oranının ise öngörülenden daha düşük gerçekleşeceğini belirtti. Avrupa Birliği standartlarına göre kamu borç stokunun en düşük seviyelerden birine indirildiğini söyleyen Yılmaz, "2001'den bu yana en düşük seviyedeyiz; borçlanmamız çok sınırlı" dedi.

GÖÇMEN SAYISI İLE İLGİLİ TARTIŞMALAR

Komisyonda göçmen sayısına dair konuşulan iddialara yanıt veren Yılmaz, Türkiye’de "10 milyon göçmen" olduğu yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyledi ve İçişleri Bakanlığı'nın kesin verileri önümüzdeki ay açıklayacağını belirtti. Yılmaz, "Sokakta görülen her yabancı vatandaş göçmen değil" diyerek göçmen sayısının spekülasyonlara dayandırılmaması gerektiğini vurguladı.

GAP PROJESİ’NDE YENİ DÖNEM

üneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında yeni bir eylem planı hazırlandığını açıklayan Yılmaz, bu planın kısa süre içerisinde Şanlıurfa’da kamuoyuyla paylaşılacağını belirtti. KOP ve DOKAP için de yeni eylem planları hazırlanacağını ifade eden Yılmaz, bu planların bölgedeki kalkınmaya büyük katkı sağlayacağını söyledi.

KOMİSYONDAN GEÇTİ

Görüşmelerin ardından 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ve 2023 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi komisyonda kabul edilerek maddelerine geçildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.