Darphane yeni para basacak! Hedef 850 milyon adet

Darphane yeni para basacak! Hedef 850 milyon adet
Yüksek enflasyon ve kağıt paraların işlevsiz hale gelmesi üzerine Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, 2024 yılı sonuna kadar toplam 850 milyon adet 5 TL madeni para üretme hedefi koydu. Ayrıca, 50 kuruş ve 25 kuruş madeni paralar için de büyük üretim hedefleri belirlendi.

Yüksek enflasyon nedeniyle bazı kağıt paraların işlevsiz hale gelmesi sonrası Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, büyük bir üretim hamlesine gidiyor. Kurum, 2024 yılı sonuna kadar toplam 850 milyon adet 5 TL madeni para üretmeyi planlıyor. 

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nün Darphane Daire Başkanı Şenol Yıldız, darphanenin günlük ortalama 2,5 milyar adet üretim kapasitesine sahip olduğunu ve İstanbul'un Kartal ilçesindeki yeni yerleşkenin hem ek kapasite sağladığını hem de ana merkezin yedek hattı olarak işlev gördüğünü açıkladı.

Madeni Para

Yıldız, Cumhuriyet'in 100. yılı anısına 100 milyon adet 5 TL madeni para basıldığını belirterek, "Normal tedavül parası olan 5 TL’nin piyasaya sürülmesine devam ediliyor ve bu miktar 20 milyon adedi geçti. 2024 yılı sonuna kadar toplamda 850 milyon adet 5 TL madeni para piyasaya sürülmesi hedefleniyor" dedi. 

Aynı şekilde, 50 kuruşluk madeni paraların 400 milyonun üzerinde bir üretim hedefi bulunuyor. Ayrıca, 25 kuruşluk madeni paralar için 7 milyon adetlik bir üretim planı yapıldı. Bu rakamlar, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın talimatları doğrultusunda belirlenmiş olup, üretim süreci buna göre şekillendirilmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.