Deutsche Bank'tan kritik tahmin: Türkiye'nin enflasyonu 2025'te gerileyecek

Deutsche Bank'tan kritik tahmin: Türkiye'nin enflasyonu 2025'te gerileyecek
Deutsche Bank'ın son raporu, Türkiye ekonomisi için 2024 yılında yüzde 3 büyüme öngörürken, enflasyonun yüzde 42'ye gerileyeceğini tahmin ediyor. Raporda, TCMB'nin sıkı para politikası vurgulanarak, dolar/TL kurunun 2025'te 44'e ulaşacağı belirtiliyor.

Deutsche Bank tarafından hazırlanan rapor, Türkiye ekonomisinin 2024'te beklenen yavaşlama sürecine girdiğini ve büyümenin yüzde 3 seviyelerine düşeceğini öngörüyor. Bu oran, son beş yılın ortalamasının oldukça altında kalıyor ve iç talepteki daralmanın etkisiyle gerçekleşiyor.

ENFLASYONDA GERİLEME BEKLENİYOR

Rapora göre, 2024'ün sonunda enflasyonun yüzde 42 seviyelerine kadar gerilemesi bekleniyor. Ancak hizmet sektöründeki fiyat katılığı, enflasyonun hızlı bir şekilde düşmesini engelliyor. 2025 yılında ise bu oran yüzde 23'e kadar düşebilir.

CARİ AÇIK DÜŞÜŞ EĞİLİMİNDE

Türkiye'nin cari açığı 2023 yılında GSYİH'nin yüzde 4'ünü aşarak 45 milyar dolar seviyesinde oldu. Ancak Deutsche Bank, 2024'te enerji faturalarının azalması ve altın talebindeki düşüşle birlikte cari açığın yüzde 1,6'ya kadar düşmesini bekliyor. Bu yılın sonunda cari açığın 20 milyar dolara inmesi öngörülüyor.

POLİTİKA FAİZİ SABİT KALACAK MI?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 2024 yılında politika faizini yüzde 50 seviyesinde tutmayı planladığına işaret edilen raporda, kasım ayında yapılacak 250 baz puanlık bir indirimle yıl sonu faiz oranının yüzde 45'e gerileyeceği belirtiliyor. "Ekonomideki yavaşlama ve enflasyondaki düşüşe rağmen TCMB'nin ihtiyatlı bir para politikası izlemesi gerektiği" vurgulanıyor.

BÜTÇE AÇIĞI GERİLEYECEK

Deprem harcamaları ve faiz giderleri nedeniyle 2023'te yüzde 5,2'yi bulan bütçe açığının, 2024'te yüzde 5'e gerilemesi bekleniyor. Hükümet, mali disiplini sağlamak adına kamu harcamalarını kısmayı, vergi muafiyetlerini kaldırmayı ve vergi tabanını genişletmeyi planlıyor.

Aynı zamanda Türk Lirası'ndaki değer kaybının yıl boyunca kademeli olarak devam edeceği ve 2024 sonunda dolar/TL kurunun 36 seviyesine ulaşacağı tahmin ediliyor. 2025 içinse bu rakamın 44 olacağı öngörülüyor.

TÜRKİYE EKONOMİSİ DENGELENME SÜRECİNDE

2024 yılı, Türkiye ekonomisi için bir dengelenme dönemi olarak değerlendiriliyor. İç talepteki daralma ve enflasyonun düşüşü ekonomi üzerinde belirleyici olurken, dış ticaret dengesi ve turizm gelirleri kırılganlıkları azaltacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.