Dolar yıl sonunda kaç lira olur? Ünlü ekonomist Alaattin Aktaş'tan çarpıcı analiz

Dolar yıl sonunda kaç lira olur? Ünlü ekonomist Alaattin Aktaş'tan çarpıcı analiz
Yatırımcıların yakından takip ettiği dolar kuru ile ilgili uzman isimden çarpıcı analiz! Ünlü ekonomist Alaattin Aktaş yazdı! Dolar yıl sonunda kaç lira olur?

Ekonomist Alaattin Aktaş, Ekonomi gazetesindeki köşe yazısında Merkez Bankası'nın dolar kuru tahminlerini ve Türk Lirası'nın reel değer kazanması hedefini irdeledi.

MERKEZ BANKASI NE DİYOR?

Merkez Bankası, Türk Lirası'nın bu yıl reel olarak değerleneceğini vurguladı. Bu hedefin arkasında ithal enflasyon baskısını kırmak ve enflasyonla mücadeleyi kolaylaştırmak yatıyor.

MEVCUT DURUM NE?

Yılın ilk dört ayında enflasyon yüzde 18.72 artarken, dolar kuru yüzde 11.20 değer kazandı. Ancak, mayıs ayında dolar kuru yatay seyretti hatta biraz geriledi. Merkez Bankası'nın enflasyon tahmini yüzde 38 olmasına rağmen, ilk beş aydaki gidişat bu oranın aşılacağını gösteriyor.

Resim 2024 05 17 093351574

YIL SONU İÇİN TAHMİNLER

Aktaş, Merkez Bankası'nın enflasyon tahminlerinin gerçekleşmemesi durumunda bile, kur artışının enflasyonun altında kalacağını öngördüğünü belirtti. Yabancı yatırımcıların DİBS alımlarındaki rekor artış ve KKM'den çıkışların hızlanması da bu öngörüyü destekliyor.

Aktaş, yıl sonu dolar kuru tahmini yapmaktan kaçındığını ancak, Merkez Bankası'nın Türk Lirası'nın reel değer kazanması hedefini ve bu hedefi destekleyen gelişmeleri vurguladı. Aktaş'a göre, yıl sonu dolar kuru, enflasyon oranının altında kalacak bir artışla şekillenecek gibi görünüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.