Döviz biriktirenlere kötü haber! MB kararı duyurdu

Döviz biriktirenlere kötü haber! MB kararı duyurdu
Türkiye’de döviz kurlarındaki ani artışların önüne geçmek amacıyla uygulamaya konulan Kur Korumalı Mevduat (KKM) sisteminde önemli bir değişiklik yapıldı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, şirketlerin KKM’ye yönelik adımlarına kısıtlama getirildiğini duyurdu.

Son dönemde yaşanan döviz alımlarının ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 4 yıl 4 ay sonra net döviz pozisyonunda artıya geçti. Bu gelişme, Merkez Bankası’nın rezerv biriktirmeye devam edeceği yorumlarına neden oldu. Biriktirilen dövizlerle atılacak adımlar da netleşmeye başladı.

Merkez Bankası, geçtiğimiz yaz ayında KKM’yi tasfiye süreci kapsamında yeni kısıtlama adımlarını uygulamaya koymuştu. Haziran ayı itibarıyla dövizden dönüşümlü ve TL dönüşümlü KKM miktarları yatırımcılarla şeffaf bir şekilde paylaşılırken, KKM havuzunun büyük kısmını oluşturan dövizden dönüşümlü hesaplar için vergi avantajı kaldırıldı.

Bakan Şimşek, KKM’den çıkışın önemli bir öncelik olduğunu belirterek şu açıklamalarda bulundu: “KKM’den çıkış bizim önemli bir önceliğimizdi ama başından söyledik, dedik ki ‘piyasayı bozmadan, piyasada sorun yaratmadan çıkacağız’. Ve gerçekten çıkıyoruz. Artık Türk lirası cinsinden KKM’ye son verdik. Döviz cinsinden de şimdiden haber vereyim, temmuz ayında şirketlerin vergi avantajını yenilemeyeceğiz. Ayrıca şu anda mevduat faiz gelirlerine sınırlı bir vergi koyduk. Dolayısıyla bu hususu da çalışıyoruz.”

Şimşek, normal Türk lirası mevduatın daha cazip hale geleceğini düşündüklerini belirterek, enflasyon beklentilerinde iyileşme olduğunu söyledi. “Enflasyon yıllık bazda yüksek seyretti. Zirveyi mayıs ayında buldu. Ama piyasaya sorarsanız önümüzdeki 12 ayda enflasyon yüzde 33’e inecek diyorlar. Önümüzdeki 24 ayda da yüzde 21’e inecek diyorlar. Biz bu rakamların bizim hedeflere önümüzdeki aylardan itibaren yakınsayacağını düşünüyoruz,” dedi.

Bu adımların, Türkiye’nin döviz kurlarını daha istikrarlı bir hale getirme ve enflasyonla mücadele çabalarına katkı sağlaması bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.