Dünya Bankası yeni iş ortamı değerlendirme raporu B-READY’yi yayımladı

Dünya Bankası yeni iş ortamı değerlendirme raporu B-READY’yi yayımladı
Dünya Bankası, ülkelerdeki iş ve yatırım ortamını değerlendiren "B-READY" raporunun ilkini 50 ülkeyi kapsayacak şekilde yayımladı.

Dünya Bankası, yeni bir iş ve yatırım ortamı değerlendirme raporu olan "Business Ready (B-READY)" raporunu yayımladı. B-READY, bankanın daha önce yayımladığı "İş Yapma Kolaylığı (Doing Business)" raporunun yerini aldı. Yeni rapor, verilerin ve yöntemlerin daha özenli ve şeffaf bir şekilde sunulduğunu vurguluyor.

2026'DA YAKLAŞIK 180 EKONOMİYİ KAPSAYACAK

Raporda, B-READY’nin sadece 50 ekonomiyi kapsayan ilk çalışmasının ilerleyen yıllarda genişletileceği, 2025'te 100’den fazla, 2026'da ise yaklaşık 180 ekonomiyi kapsayacak şekilde genişletileceği ifade edildi.

FİRMA YAŞAM DÖNGÜSÜNE ODAKLANILDI

B-READY raporu, bir işletmenin yaşam döngüsüne ilişkin 10 temel konuya odaklanıyor: işe giriş, iş yeri, kamu hizmetleri, iş gücü, finansal hizmetler, uluslararası ticaret, vergilendirme, uyuşmazlık çözümü, pazar rekabeti ve işletme iflası. Her konu için düzenleyici çerçeve, kamu hizmetleri ve operasyonel verimlilik olmak üzere üç ana ölçü dikkate alınıyor.

Raporda, farklı kategorilerde öne çıkan ülkeler şu şekilde sıralandı:

Düzenleyici Çerçeve: Macaristan

Kamu Hizmetleri: Estonya

Operasyonel Verimlilik: Singapur

Bu ülkeler, iş ortamını iyileştirmek için düzenlemeleri yürürlüğe koymada başarılı olurken, raporda bazı ekonomilerin gerekli kamu hizmetlerini sağlamakta yeterince performans gösteremediği vurgulandı.

TÜRKİYE 2025’TE KATILACAK

İkinci aşamada değerlendirilecek ülkeler arasında yer alan Türkiye'nin 2025'te B-READY’ye katılması bekleniyor.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.