EBRD'den Türkiye analizi: Yıl sonu büyüme tahmini aşağı yönlü

EBRD'den Türkiye analizi: Yıl sonu büyüme tahmini aşağı yönlü
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), mali ve parasal duruştaki sıkılaşmanın ekonomiyi soğutması ve özel tüketim artışını yavaşlatması beklendiğinden, Türkiye ekonomisinin bu yıl ancak yüzde 2,7 büyüyebileceğini tahmin etti.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Türkiye için yaptığı 2024 büyüme tahminini revize etti. EBRD'nin yayımladığı Bölgesel Ekonomik Görünüm raporuna göre, Türkiye ekonomisinin büyüme öngörüsünde eylüldeki yüzde 3 seviyesi, aşağı yönlü revize edilerek yüzde 2,7 olarak güncellendi.

ANA ETKEN: PARA VE MALİYE POLİTİKASINDAKİ SIKILAŞMA

Banka, büyüme beklentisindeki düşüşte, enflasyonla mücadele kapsamında para ve maliye politikasında sıkılaşmayı işaret etti. Bankanın  raporunagöre, Türkiye ekonomi politikası, vergi artışları ve daha güçlü makro ihtiyati politika tedbirleriyle sıkılaşırken, geçen yıl ekonomik büyüme deprem sonrası yeniden yapılandırma çabalarının etkisiyle hizmet sektörü tarafından yönlendirildi.

Yeni Proje Ebrd (1)

2025 İÇİN BÜYÜME TAHMİNİ: YÜZDE 3

Ayrıca Bölgesel Ekonomik Görünüm raporunda, 2025 için ekonomik büyüme beklentisini yüzde 3 olarak tahmin etti.

Öte yandan, yüksek enflasyon, Avrupa'da daha yavaş büyüme, bölgede jeopolitik gerginliğin artması ve yüksek kısa vadeli dış finansman ihtiyaçları ışığında daha sıkı küresel finansman koşullarına bağlı olarak, riskler sürüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.