Elektrikli ve hibrit araç ithalatında yeni dönem! 1 ay sonra başlıyor

Elektrikli ve hibrit araç ithalatında yeni dönem! 1 ay sonra başlıyor
Elektrikli araç ithalatına geçtiğimiz yıl getirilen yetkili servis kurma zorunluluğu, bu kez şarj edilebilir hibrit araçlar için de geçerli hale geliyor. Buna göre, Türkiye'nin 7 coğrafi bölgesinde en az 20 yetkili servisin kurulması gerekecek.

Resmi Gazete’de yayımlanan yeni tebliğe göre, geçen yıl yalnızca elektrikli araçları kapsayan yetkili servis kurma şartı artık şarj edilebilir hibrit araçları da içeriyor. Elektrikli ve hibrit araçların ithalatında bu yeni düzenleme, sektörde önemli değişiklikler getirecek.

TSE ONAYLI 20 SERVİS ZORUNLULUĞU

Yeni düzenleme kapsamında ithalatçı firmalar, Türkiye’nin 7 coğrafi bölgesinde en az 20 yetkili servis kurmak zorunda olacak. Bu servislerin bakım ve onarım hizmetleri için gerekli belgelerin Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından belgelendirilmesi şartı da aranan diğer bir önemli kriter.

PERSONEL SERTİFİKASI ZORUNLU

Hem elektrikli hem de şarj edilebilir hibrit araçların bakım ve onarımı için çalışacak personelin, TSE veya Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından verilen özel sertifikalara sahip olması gerekecek. Bu, sadece uzman kişilerin bakım-onarım hizmeti vereceği anlamına geliyor.

MUAFİYET YAZISI ARANACAK

Tip onayı bulunmayan elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçlar için ithalat yapılırken, gümrük işlemleri sırasında TSE tarafından düzenlenen muafiyet veya kapsam dışı yazısı talep edilecek.

1 AY İÇİNDE YÜRÜRLÜKTE

Bu yeni düzenleme, Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihten itibaren 30 gün sonra yürürlüğe girecek. İthalatçılar, yeni şartlara uyum sağlamak için hazırlıklara başlarken, sektör genelinde önemli bir hareketlilik bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.