Emekliye zamda 3 farklı formül: En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?

Emekliye zamda 3 farklı formül: En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?
Emekliye yapılacak zamda geri sayım başladı. Milyonların beklediği senaryolar paylaşıldı. Peki, en düşük emekli maaşı ne kadar olacak? İşte tüm detaylar...

Temmuz ayında emekli ve memurlara yapılacak zam konusunda yeni senaryolar geldi. Uzmanların ve milyonların gündeminde yer alan 3 farklı yeni senaryo paylaşıldı. İşte güncel emekli maaş tahminleri...

TEMMUZ ZAMMINDA YENİ FORMÜLLER

Memur ve emekli maaşlarına yapılacak zamların belirlenmesine yaklaşık 1.5 ay kala, emekli maaşlarına yapılacak zam oranları merakla bekleniyor. Nisan ayı enflasyon rakamlarının açıklanması ve Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon tahminini yükseltmesiyle, gözler Temmuz ayında yapılacak zam farklarına çevrildi.

Memur ve emekli maaşlarına yapılacak zamların belirlenmesine yaklaşık 1.5 ay kala, bu maaşlara yapılacak zam oranları büyük bir merak konusu. Nisan ayı enflasyon rakamlarının açıklanması ve Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon tahminini 2 puan artırarak %38'e çıkarmasının ardından, Temmuz ayında yapılacak zam farklarına ilişkin üç farklı formül gündemde. Peki, SSK ve Bağkur emeklileri ile memur emeklileri ne kadar zam alacak? En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? İşte detaylar...

I05 U7Io Lg Eq U2 Of Ncrk T Cw

ÜÇ FARKLI ZAM FORMÜLÜ

Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz, konuyla ilgili Milliyet gazetesine yaptığı açıklamalarda şu ifadelere yer verdi:

“Emekli maaş farkları, Ocak ve Temmuz ayları olmak üzere yılda iki defa enflasyon oranlarına göre belirlenmektedir. Merkez Bankası'nın enflasyon raporuna göre, yıl sonu enflasyonu hedefi %38 olarak güncellenmiştir. 2024 Nisan ayı enflasyon verilerinin açıklanması ile birlikte, SSK ve Bağkur emeklilerine bu yılın ilk 4 ayı için %18,72'lik bir enflasyon farkı kesinleşmiştir. Mayıs ayında enflasyonun %3, Haziran ayında ise %2,54 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Bu veriler ışığında, 2024'ün ilk altı aylık enflasyon verisi %25,39 olarak tahmin ediliyor. Bu oran, SSK ve Bağkur emeklilerinin alacağı zam farkı olacaktır. Memur ve memur emeklilerinde ise toplu sözleşme nedeniyle Temmuz ayında %19,39'luk bir maaş farkı beklenmektedir.”

1609744777057 Emekli

TABAN MAAŞIN ARTIRILMASI

Emekliler için kamuoyunda konuşulan üç farklı zam formülü bulunuyor. Bunlar; taban maaşın artırılması, refah payı ve kök maaşa seyyanen zam formülleridir. Yılmaz, şu an 10 bin TL olan taban maaşın muhtemelen 12 bin 500 veya 15 bin TL seviyelerine çıkacağını belirtiyor. Özellikle 2000 sonrası emekli olanların kök maaşlarının düşük olması nedeniyle, taban maaş artışının daha olası olduğu düşünülüyor.

Tmz36Fw99Ue4Ci9Gannhug (1)

REFAH PAYI VE KÖK MAAŞA SEYYANEN ZAM

Önceki maaş farklarına bakıldığında, her zaman refah payı adı altında ilave zamlar yapıldığını biliyoruz. Bu dönemde de refah payı eklentisinin memur emeklilerine yapılacağı tahmin ediliyor. Temmuz ayında SSK ve Bağkur emeklilerinin alacağı zam farkı %25,39 iken, memur ve memur emeklilerinde toplu sözleşmeden kaynaklı fark %19,39 olacaktır. Aradaki %6'lık farkın eşitleneceği ve memur emeklilerine %6 oranında refah payı verileceği öngörülüyor.

Emeklilere yapılacak düzenlemede en güçlü beklenti, en düşük emekli maaşının 12.500 TL – 15.000 TL seviyesine getirilmesi ve SSK, Bağkur, memur emeklilerinin maaş farklarının %25 civarında eşitlenmesidir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.