Enflasyon kredi kartı kullanımını artırdı: Ödeme tutarları katlandı, işlem sayısı düştü

Enflasyon kredi kartı kullanımını artırdı: Ödeme tutarları katlandı, işlem sayısı düştü
Türkiye'de enflasyonun yükselmesiyle beraber yaşam maliyetleri arttı ve vatandaşlar kredi kartlarına daha fazla yönelmeye başladı. Son dönemde açıklanan veriler, kredi kartı ile yapılan ödemelerin tutarının yüzde 105 oranında arttığını gösterirken, işlem sayısındaki artış sadece yüzde 21 olarak kaydedildi.

Bireysel borçların hızla artması ve özellikle kredi kartı borçlarının endişe verici boyutlara ulaşması dikkat çekiyor. Enflasyonun etkisiyle artan yaşam maliyetleri, vatandaşları temel ihtiyaçlarını karşılamak için kredi kartı kullanmaya zorluyor.

Son verilere göre, kredi kartı ile yapılan ödemelerin tutarı, işlem sayısına oranla çok daha hızlı artış gösterdi. Haziran ayında, kredi kartları ile yapılan ödemelerin tutarı yıllık yüzde 105 artarken, işlem adetlerindeki artış yüzde 21'de kaldı.

Sözcü'de Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine dayandırılan habere göre, kredi kartları ile yapılan ödemeler 1 trilyon 56.8 milyar TL'ye ulaştı ve bu ödemelerde önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 105 büyüme kaydedildi. Aynı dönemde kredi kartları ile yapılan ödeme adetleri ise yüzde 21 artarak 887.8 milyon adede ulaştı.

BÜYÜK ÖDEMELER KREDİ KARTIYLA YAPILIYOR

Haziran sonu itibarıyla, toplam kartlı harcama adetleri ile tutarları arasındaki artış farkı dikkat çekici boyutlara ulaştı. BKM verilerine göre, kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 98 artarak 1 trilyon 267.6 milyar TL oldu. Ancak kartlı ödeme işlemlerinin sayısı aynı oranda artmadı.

Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile yapılan toplam ödeme adedi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17 artarak 1.5 milyar adet oldu. Vatandaşların büyük ödemelerini kredi kartları ile yaptığı görülüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.