Faiz oranlarında hızlı artış: Vatandaşın banka borcu rekor kırdı
BDDK verilerine göre, kredi kartı borçları son bir yılda yüzde 80,3 oranında artarak 1 trilyon 545 milyar 480 milyon TL’ye ulaştı. Taksitsiz kredi kartı borçları, özellikle market, sağlık ve temel ihtiyaç harcamaları gibi alanlarda büyük bir hızla yükseldi. Bu harcamalar, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 124,5 oranında artış gösterdi. Bireysel kredi borçları ise yüzde 24,4 oranında artarak 1 trilyon 760 milyar 278 milyon TL'ye çıktı.
BANKALARIN FAİZ GELİRLERİ REKOR SEVİYEDE
Bankaların toplam faiz gelirleri 2 trilyon 31 milyar 982 milyon TL olarak kaydedildi. Bunun 717,6 milyar TL’sini bireysel kredi ve kredi kartı borçlarından elde edilen gelirler oluşturdu. Birgün’den Havva Gümüşkaya haberine göre, bu rakam, bir önceki yıla kıyasla yüzde 193,9 oranında bir artışa işaret ediyor.
TAKİPTEKİ ALACAKLARDA ARTIŞ
Kredilerin takibe dönüşüm oranı da yükselerek, vatandaşların borçlarını ödemekte ve bankaların alacaklarını tahsil etmekte zorlandığını gösterdi. Geçen yılın aynı döneminde yüzde 1,60 olan takibe düşme oranı, temmuz ayında yüzde 1,68’e çıktı. Takipteki alacaklardan elde edilen faiz gelirleri ise yüzde 147,5 oranında artarak 22 milyar 630 milyon TL’ye ulaştı.
YÜKSEK ENFLASYON VE BORÇLANMA RİSKİ
Uzmanlar, yüksek enflasyonla mücadelede sadece para politikasının kullanılmasının faizlerin yüksek kalmasına neden olduğunu belirtiyor. İç talebin düşürülmesinde krediler ve kredi kartları yakından izleniyor, ancak vatandaşların alım gücündeki düşüş borçlanmayı artırmaya devam ediyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.