FED: Ekonomi sağlam durumda, bunu korumak için araçlarımızı kullanacağız

FED: Ekonomi sağlam durumda, bunu korumak için araçlarımızı kullanacağız
Fed Başkanı Jerome Powell, ABD ekonomisinin güçlü durumda olduğunu ve bu durumu korumak için gerekli politikaları uygulama niyetinde olduklarını belirtti.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Ulusal İşletme Ekonomisi Derneği’nin (NABE) yıllık toplantısında yaptığı konuşmada, ABD ekonomisinin genel olarak sağlam bir durumda olduğunu vurguladı. Ekonomik görünümle ilgili değerlendirmelerde bulunan Powell, "Önceden belirlenmiş bir yolda değiliz" diyerek, gelecekteki politika adımlarının ekonomik verilere bağlı olacağını ifade etti.

FAİZ İNDİRİMLERİ VE ENFLASYON HEDEFLERİ

Powell, 18 Eylül’deki Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında 50 baz puanlık faiz indirimine gitmelerinin, ekonomik büyüme ve enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde %2'ye düşmesine yönelik artan güvenin bir yansıması olduğunu belirtti. Bu çerçevede, "İş gücü piyasası koşullarında daha fazla soğumaya ihtiyaç olduğuna inanmıyoruz" ifadesini kullandı.

Konut hizmetleri enflasyonunun yavaş bir şekilde düşmeye devam ettiğini kaydeden Powell, yeni kiracılara uygulanan kiralardaki artış oranının da düşük kaldığını belirtti. Bu durumun, konut hizmetleri enflasyonunun düşmesine katkı sağlayacağını vurguladı.

"DAHA HIZLI FAİZ İNDİREBİLİRİZ"

Powell, FOMC'nin faiz oranlarını hızla düşürmek için acele etmeyeceğini ve alınacak kararların gelecek verilere dayalı olacağını açıkladı. "Eğer ekonomi beklediğimizden daha fazla yavaşlarsa, daha hızlı faiz indirebiliriz. Beklediğimizden daha az yavaşlarsa, daha yavaş faiz indirebiliriz" şeklinde konuştu. Ekonominin beklenildiği gibi devam etmesi durumunda bu yıl toplamda 50 baz puanlık iki faiz indirimi daha olabileceğini de belirtti.

DOĞAL AFETLERE DAİR YORUMLAR

Son olarak, Florida eyaletini etkileyen Helene Kasırgası'na değinen Powell, Fed’in doğal afetler konusundaki rolüne dair soruları yanıtladı. Powell, bankacıların afetlerden etkilenen bölgelerdeki müşterilerle iş birliği yapmaları gerektiğini ve bankaların kullanılabilir nakit bulundurmalarının önemini vurguladı. Bu tür durumlarda, elektrik kesintisi nedeniyle nakit ihtiyacının artabileceği konusunda uyarılarda bulundu.

PİYASALARDA MERAKLI BEKLEYİŞ SÜRECEK

Powell’ın açıklamaları, ABD ekonomisinin genel durumu ve gelecekteki para politikaları hakkında önemli ipuçları sunuyor. Fed’in alacağı kararların, ekonomik veriler ve piyasa koşullarına bağlı olarak şekilleneceği, dolayısıyla dikkatle izlenmesi gereken bir süreç yaşanacağı anlaşılıyor.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.