FED'in enflasyon göstergesi ağustosta yavaşladı: Faiz indirimine devam edecek mi?

FED'in enflasyon göstergesi ağustosta yavaşladı: Faiz indirimine devam edecek mi?
ABD Merkez Bankası’nın takip ettiği çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi, ağustosta aylık yüzde 0,1 artarken, yıllık bazda yüzde 2,7 seviyesine ulaştı. Yıllık artış beklentilerle paralel olsa da aylık artış öngörülerin gerisinde kaldı.

ABD Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan ağustos ayı kişisel gelir ve tüketim harcamaları verileri, piyasa beklentilerinin altında kaldı. Kişisel gelirler ağustosta aylık bazda yüzde 0,2 oranında artış gösterirken, piyasa bu artışın yüzde 0,4 olmasını bekliyordu. Temmuz ayında ise bu oran yüzde 0,3 olarak kaydedilmişti.

HARCAMALARDA 7 AYIN EN DÜŞÜK ARTIŞI

Kişisel tüketim harcamaları da ağustos ayında aylık yüzde 0,2 ile son 7 ayın en düşük artışını kaydetti. Temmuz ayında bu artış yüzde 0,5 olarak gerçekleşmişti. Harcamaların bu dönemde yüzde 0,3 artması bekleniyordu, ancak veriler beklentilerin altında kaldı.

ÇEKİRDEK ENFLASYONDA BEKLENTİLERE PARALEL ARTIŞ

FED’in enflasyon göstergesi olarak kabul ettiği, gıda ve enerji fiyatlarının dışarıda bırakıldığı çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi, ağustosta yıllık bazda yüzde 2,7, aylık bazda ise yüzde 0,1 arttı. Aylık bazda yüzde 0,2 artış bekleniyordu, ancak bu oran gerçekleşmedi. Endeks temmuz ayında yıllık yüzde 2,6 artış göstermişti.

FED FAİZ İNDİRİMİ YOLUNDA

Fed, bu ay yaptığı toplantıda uzun bir süre sonra faiz oranlarını indirirken, yıllık yüzde 2 enflasyon hedefini koruyor. Enflasyon oranlarının beklentilerle uyumlu olması, faiz indirim sürecinin devam edeceğine işaret ediyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.